Luni, 7 iulie cu începere de la orele 13, 30 s-au desfăşurat lucrările Simpozionului ,,Jertfă şi credinţă" la Şcoala Gimnazială din Comloşu Mare, jud. Timiş. Manifestarea a fost organizată de Primăria şi Parohia Ortodoxă din localitate. În cuvântul de deschidere, domnul viceprimar Ion Almăjan care a scos în evidenţă trecutul religios al aşezării susţinând totodată că tema acestui Simpozion este una de suflet. A urmat prof. Maria Miclă, directorul şcolii şi C. Păr. Aurel Cristian Tomescu, parohul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului" din Comloşu Mare, care a fost şi moderatorul întâlnirii.
Primul care a deschis şirul comunicărilor ştiinţifice a fost P. On. Păr. Gheorghe Sutac, protopopul Sânnicolaului Mare cu tema ,,Prot. Prof. Dr. Gheorghe Cotoşman -110 ani de la naştere". În acest demes conferenţiarul a punctat câteva din etapele devenirii şcolare şi teologice a celui omagiat. Între noutăţi se menţionează că tânărul Gh. Cotoşman a fost elevul învăţătorul confesional Atanasie Lipovan, dar şi ctitorul bisericicii şi a casei parohiale din Jimbolia, primul altar de jertfă în credinţă a prelatului Cotoşman, fost profesor de teologie, vicar administrativ al Mitropoliei Banatului dar şi fecund istoric şi cercetător al Banatului. Al doilea vorbitor a fost poetul Vasile Barbu din Uzdin cu tema: ,,Preoţi care au slujit în Biserica Ortodoxă din Uzdin". Din această expunere pe lângă şirul preoţilor deservenţi ai Sfântului Altar am aflat de faptul că biserica ortodoxă română din Uzdin a fost ridicată între 1799 şi 1801 şi are ca hram pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
A treia comunicare ,,Iulian Grozescu - gazetarul pătimirii noastre" a fost susţinută de domnul conf. univ. dr. Ioan David de la Institutul de Studii Banatice ,,Titu Maiorescu" al filialei Academiei Române din Timişoara. În expunerea Domniei Sale s-a accentuat faptul că poetul Grozescu este întrecut de gazetar, el contribuind cu materiale la 21 de publicaţii din Viena, Pesta, Sibiu, Arad, Gherla, Bucureşti şi Iaşi.
Părintele Aurel Cristian Tomescu şi-a intitulat cuvântul ,,Credinţă şi jertfă în Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei", autorul expunerii militând pentru pocăinţă ca atitudine activă de viaţă. Continuând jertfa în slujire, doamna prof. Delia Tomescu ne-a împărtăşit tema: ,,Mucenicia Sfinţilor Martiri Brâncoveni". Prof. Lavinia Şerban a scos în relief personalitatea duhhovnicească a unui martir al credinţei ,,Preotul Ioan Negruţiu - duhovnic al poporului român".
Secretarul revistei ,,Suflet nou", prof. Traian Galetaru a susţinut în faţa auditoriului local o temă de interes zonal: ,,Publicistul Ghiţă Bălan Şerban". Condeier plugar cu o bibliotecă impresionantă, deţinător al colecţiei revistei ,,Suflet nou" din prima ediţie tipografică. Între colaboratorii elogiatului au fost Gabriel F. Ţepelea şi Aurel Cosma jr. O inedită temă în cadrul Simpozionului a fost susţinută de Alexandru Bălan, psiholog de formare care a reliefat ,,Credinţa şi jerta Sfântului Constantin Brâncoveanu - dimensiunea psihologică". În cadrul acestui referat am aflat că Brâncovenii sunt pentru creştini de astăzi ,,icoane vii" dar şi o permanentă ,,stare de spirit".
Domnul Gheorghe Blejuşcă, redactor al ,,Foii Săcălazului" a vorbit despre ,,Dr. Ion Slănină - între credinţă şi ofrandă", medic, filantrop, organizator al vieţii culturale româneşti în Canada. Tot din Săcălaz, a fost prezent domnul Ştefan Tomoioagă, membru fondator al ,,Foii Săcălazului" care a făcut o schiţă monografică intitulată ,,Părintele Tiberiu Mărgineanţu la Săcălaz".
Ultimul vorbitor a fost economistul Ioan Olărescu care a susţinut tema: ,,Protopopul Paul Miulescu al Comloşului".
La final au fost dăruite de către domnul Ioan David, patronul Tipografiei David Press Print ultimele apariţii tipografice bibliotecii parohiale. S-au schimbat cărţi şi reviste rurale între organizatori şi invitaţii la această manifestare.
Din partea parohiei Birda a participat la aceste lucrări părintele Valentin Bugariu care a prezentat comunicarea: ,,Contribuţia Sfinţilor Martiri Brâncoveni la dezvoltarea Ortodoxiei româneşti", temă însoţită şi de un material power point închinat Sfinţilor Martiri realizat de Parohia Ortodoxă din Birda.
Felicitări organizatorilor cât şi tuturor care au fost prezenţi la această manifestare de cultură şi suflet românesc!