marți, 14 februarie 2017

,,Almăjul” septembrie, decembrie 2016

Prin bunăvoința domnului prof. Gheorghe Rancu-Bodrog redactor-șef al revistei ,,Almăjul” am primit la parohie ultimele două numere ale prestigioasei reviste din Banatul Montan și anume: ,,Almăjul”. Dincolo de ținuta grafică excepțională, stucturarea articolelor, recenziilor și poeziilor inserate în cuprinsul revistelor prin grija redactorului acestui prestigios jurnal de ,,Credință. Școală Limbă și istoria Neamului” am reținut o samă de bucăți de suflet însăilate de știința și dragostea față de acest petic de pământ bănățean.
Cu o bucurie aflăm și de contribuția istoricului, diplomatului și juristului Neagu Djuvara, autor al meditației ,,Era o vreme…” (septembrie, p. 1-4) în care precizează cu amar: ,,…Astăzi în țara asta, toată lumea termină liceul, ia bacalaureatul pentru că s-a dat lege să nu mai fie un analfabet fără bacalaureat, iar facultatea a devenit locul unde se pun la cale cele mai tari chefuri și se adună puștoaice pentru ,,o linie”. […] Astăzi, în țara asta, băieții deștepți sunt cei fără carte, care reușesc să ‹‹se învârtă›› sau sunt ‹‹băieți de băieți deștepți›› care obțin bani ușor din ‹‹afaceri›› cu fraierii. Cu cât păcălești sau furi mai mult, cu atât ești mai deștept”. (p. 2).
Părintele Protopop Petru Berbentia este autorul unui medalion aghiografic închinat ,,Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” în anul în care a fost cinstit în mod deosebit de Biserica Bănățeană cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la canonizarea sa întâmplată în 1956. În linii generale, autorul respectă bibliografia clasică a vieții și petrecerii Sfântului Banatului.
Alte două materiale fac referire directă la Țara Almăjului: ,,Liana Păun, ,,Valea Almăjului, o lume minunată într-un colț de Banat” (p. 20-21) în legătură directă la colecția muzeală a profesorului Gheorghe Rancu-Bodrog. ,,Casa profesorului Gheorghe Rancu din Șopotu Vechi a devenit un adevărat muzeu în care pot fi văzute peste două mii de exponate: ceramică și unelte din epoca preistorică, monede romane, flori de mină, costume populare, uniforme, fotografii și cărți vechi, icoane pe sticlă, toate din Valea Almăjului, pe care le-a adunat cu o migală de-a lungul a zeci de ani”. (p. 21).
Al doilea material este ,,Sărbători de iarnă în Valea Almăjului” de Marius Gh. Borchescu. (p. 2-3).

În cuprinsul celor două numere se află și alte mărturii ale istoriei și civilizației bănățene. Doritorii le pot consulta la biblioteca parohială!