sâmbătă, 26 octombrie 2019

Hramul Bisericii Ortodoxe Române din Sărcia


   La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioșii creștini ortodocși din filia Sărcia și-au sărbătorit hramul bisericii. Un moment deosebit de rugăciune, comuniune și bucurie între credincioșii din localitate precum și cei veniți din satele românești din Voivodina și orașe și sate din România l-a reprezentat cinstirea Sf. Mucenic Dimitrie. Pentru români Sâmedrul are o importanță deosebită, el împreună Sângeorzul împarte anul pastoral în două anotimpuri simetrice, vara și iarna, între 26 octombrie și 23 aprilie.
         Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de șapte preoți condus de P. On Părinte Protopop ic. stavr. Petru Berbentia (parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari, Reșița), Prot. Gabriel Bandu (parohia Ecica, protopop de Torac), P. C. Părinți Ciprian Costiș (parohia Bocșa Montană), Dumitru Popa (pens. de la parohia Dobra, jud. Hunedoara), Valentin Bugariu (parohia Birda), Emanuel Mojic (parohia Toracu Mic) și Cristian Popi, parohul locului.
      Cuvântul de învățătură a fost pregătit și susținut de părintele prot. Petru Berbentia care a accentuat importanța credinței și a mărturisirii ei de către Sf. Mc. Dimitrie și martirii mărturisitori ai poporului român.
          La momentul potrivit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți credincioși.
       După otpustul Sfintei Liturghii a fost înconjurată biserica rostindu-se rugăciuni sub formă de ectenii și s-a intonat troparul Sf. Mare Mc. Dimitrie. În biserică s-a săvârșit ritualul frângerii colacului, cu alegerea nașilor hramului bisericii pentru anul viitor.
       Au fost rostite scurte alocuțiuni și s-au oferit gazdelor daruri sub forma icoanelor și a cărților bisericești. Părintele Petru Berbentia a subliniat faptul că adunarea românilor laolaltă în rugăciune reprezintă un motiv de bucurie în vremurile de astăzi.
        Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bisericesc al parohiei Toracu Mare.
    Au fost prezenți la rugăciunea euharistică credincioși din Sărcia, precum și cei din parohia Govândari și Bocșa Montană înfrățiți cu aceștia, credincioși din Dobra și Birda. Asociațile Culturale ,,Armonia” din Săcălaz și ,,Reșița Română” au avut delegați la această sărbătoare a satului Sărcia.
    Cuvinte de mulțumire se cuvin Consiliului și Comitetului Parohial pentru organizarea acestui eveniment, nașilor hramului pentru jerfa arătată, corului pentru răspunsurile date, credincioșilor prezenți cu această ocazie festivă.