joi, 17 octombrie 2019

Ziua Pământului bănățean la Voiteg


  Joi, 17 octombrie a fost sărbătorită Ziua Pământului bănățean în comuna Voiteg, jud. Timiș. Manifestarea cultural-artistică ajunsă la cea de a V-a ediție a fost organizată de Centrul Româno-German de Pregătire și Perfecționare Profesională în Domeniul Agriculturii din localitate condus de conf. univ. dr. Ciprian G. Fora.
   Proiectul a fost cofinanțat de Consiliul Județean Timiș reprezentat de dl. Adrian Valentin Negoiță care a apreciat truda Centrului de Pregătire și Perfecționare în Agricultură care prin astfel de activități reușesc să creeze o stavilă împotriva dezrădăcinării de astăzi.
      Alocuțiuni au fost susținute de prof. univ. dr. Gheorghe Dărăbuș, președintele Senatului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ,,Regele Mihai I” din Timișoara și conf. univ. dr. Dorin Carmen, decanul Facultății de Horticultură și Silvicultură din cadrul aceleiași Universități timișorene. Vorbitorii au prezentat oferta educațională precum și importanța domeniului de studiu pentru realizarea unei dezvoltări durabile a mediului înconjurător.
      P. C. Părinte Dragan Giorgiev de la parohia Voiteg a adus un cuvânt de binecuvântare, de mulțumire față de actul creației. Omul este doar un administrator al pământului care trebuie îngrijit cu înțelepciune și cu dragoste.
       Moderatorul Spectacolului folcloric, prof. Sorina Groza a prezentat școlile care au evoluat: Școala Gimnazială ,,Take Ionescu”, nr. 16 din Timișoara precum și cele din: Banloc, Birda, Denta, Liebling, Livezile, Voiteg. Pentru prima dată au participat Școlile din Margina și Variaș. Acestora li s-a adăugat Ansamblul Edelweiss din Deta.
        Elevii însoțiți de profesori, instructori, coregrafi și directorii școlilor au pregătit și susținut un bogat program artistic compus din poezie dialectală, cântec și joc bănățean, dansuri cu specific german, sărbesc, muzică instrumentală.
        În partea a doua a sărbătoririi Pământului bănățean copiii s-au bucurat de 7 ateliere de creație între care amintim pe cele de olărit, aranjamente florale, pictură, scultură și mecamizarea agriculturii.
        De reușita acestei activității s-a ocupat dl. conf. univ. dr. Ciprian G. Fora, directorul Centrul de Pregătire și Perfecționare în Agricultură din Voiteg.