joi, 31 octombrie 2024

,,Bocșa culturală”, nr. 126 / 2024

 

De curând a apărut un nou număr al prestigioasei reviste ,,Bocșa culturală”. Editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din Bocșa și redactată de Gabriela Șerban, bibliotecar, autor de volume și amfitrion al unor evenimente culturale excepționale pe plan local și provincial, oferă în 44 de pagini celor interesați: cronică culturală și literară, istorie locală în aniversări și comemorări, poezie, proză, prezentare de carte și cronică sportivă.

Editorialul acestui număr, iscălit de către Gabriela Șerban, ,,Bocșa Film Festival, ediția a IV-a, 2024 s-a încheiat cu succes! Promovăm cartea, filmul și ținutul natal! Promovăm oamenii și îmbinăm armonios artele” oferă o priveliște completă a unui eveniment realizat de Primăria Orașului Bocșa, Biblioteca Orășenească și Uniunea Artiștilor și Realizatorilor de Film din România. Un eveniment care a avut loc la Bocșa în 5-7 septembrie 2024 cu participarea regizorilor, autorilor de carte, redactorilor unor publicații culturale și religioase. În cadrul activităților au fost prezentate noi volume și numere ale unor reviste: ,,Bocșa culturală” la 25 de ani de apariție neîntreruptă, ,,Arcadia” (Anina), ,,Arhanghelul” (Birda, jud. Timiș) și ,,Anghelos” (Sânmihaiu Român, jud. Timiș) și au fost proiectate filme de scurt și lungmetraj între care ,,Viața unei sugure femei” regizat de Ioan Cărmăzan.

În cadrul Festivalului de Film a fost organizat un Simpozion aniversar Profesorului și cercetătorului Remus Crețan, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de viață. Profesor universitar, conducător de doctorat în specialitatea Geografie la Universitatea de Vest din Timișoara este și autor de proză scurtă prin volumul Puterea iubirii apărut la Editura Eikon din Cluj-Napoca, în 2004.

Din celelate pagini ale revistei ,,Bocșa culturală” am reținut prezentarea conf. univ. dr. Florina-Maria Băcilă și închinată revistei sărbătorite, ,,Revista ‹‹Bocșa culturală›› la ceas aniversar”: ,,De semnalat cã, având o apariție trimestrialã într-un spațiu multietnic și multiconfesional, revista a integrat, de-a lungul timpului, aspecte privitoare la cultura, obiceiurile, istoria minoritãților conlocuitoare ori incursiuni pertinente în ansamblul armonios al universului credinței, în relație cu specificul diverselor confesiuni creștine. Mai mult decât atât, trebuie punctatã existența unui proiect de anvergurã, al cãrui obiectiv îl constituie tezaurizarea spiritului locului, concretizatã prin seria de volume Bocșa – istorie și culturã, din care s-au publicat, pânã în prezent, aproximativ 70 de titluri despre „oameni, locuri, fapte din Bocșa de ieri și de azi”, …” (p. 7).

La rubrica ,,Evenimente” este amintită ,,Ruga de la Vasiova” la Praznicul ,,Nașterii Maicii Domnului”, iar la pagina de istorie locală dedicate Cetății Bocșa: ,,Bocșa între Castrum Kuesd și Schloss Poksan” de Ana Kremm.

Revista poate fi consultată la biblioteca din Bocșa, jud. Caraș-Severin și on-line accesând link-ul: https://uzprcarasseverin.org/wp-content/uploads/2024/10/wp-1728404546204.pdf.