marți, 17 martie 2015

Ecouri ale Forumului publiciștilor bănățeni în presa rurală

În data de 27 septembrie 2014 s-a desfășurat în organizarea Primăriei și Parohiei Ortodoxe a patra ediție a Forumului publiciștilor bănățeni, manifestare inițiată de Asociația Publiciștilor din Presa Rurală din Banat.
Întâlnirea a fost deschisă în biserica parohială cu o slujbă de mulțumire. Au urmat două lansări de carte. La Școala Gimnazială s-a desfășurat lucrările SImpozionului științific închinat Sfinților Martiri Brâncoveni și agapa frățească.
Manifestarea a fost prezentată în câteva publicații din Banat: ,,Lumina giroceană”, ,,Medveșanul” (Urseni), ,,Vatra satului” (Ferendia), ,,Glasul Voislovei” (Voislova, jud. Caraș-Severin), ,,Suflet nou” (Comloșu Mare).


,,Lumina giroceană” (anul V), nr. 2 (10), 2014
Rubrica ,,Breviar cultural”
Pr. dr. Valentin Bugariu, ,,Forumul publiciștilor bănățeni în parohia Birda”. Articolul a apărut și în revista ,,Arhanghelul” de la Birda, 2014, nr. 4, p. 7.

,,Glasul Voislovei”, 5, anul III, 2014
Ghiță Blejușcă, ,,Al IV-lea Simpozion al Asociației publiciștilor presei rurale în Banat”
,,... Era o zi superbă de toamnă, cu decorul arămiu al pustei bănățene, când am ajuns la Birda, gazda acelei întâlniri. Am fost întâmpinați de autoritățile locale la Biserica Ortodoxă, păstorită de vrednicul părinte Valentin Bugariu, unul din ctitorii asociației noastre, din 10 aprilie 2008. […] De atunci au început frecvente întâlniri tematice, legate de presă, la: Urseni, Giarmata Vii, Jimbolia, Timișoara și Giroc unde la unele întâlniri au fost participanți din județele Arad, Caraș-Severin și din Voivodina, care pe parcurs au aderat la asociația noastră […]” p. 8.

,,Medveșanul”, an. VI, 2, 2014
Mariana Tămaș, ,,Forumul publiciștilor presei rurale din Banat”
,,În data de 27 septembrie a. c. Parohia Ortodoxă din Birda, păstorită de părintele Valentin Bugariu a găzduit cea de-a patra ediție a manifestării susnumite. […]”. p. 8.

,,Suflet nou”, anul XXII, nr. 13 (266), decembrie 2014
Lavinia Șerban, ,,Anul omagial al Sfinților Martiri Brâncoveni. Birda, 2014”
Comuna Birda, situată în partea de sud-vest a județului Timiș, învecinându-se cu orașul Gătaia, comunele Tormac, Voiteg, Opatița și Denta, a fost gazda cele de-a IV-a ediții a Forumului Publiciștilor Presei Rurale din Banat, într-un frumos început de toamnă, la 27 septembrie 2014.
Biserica Ortodoxă din localitate, sub purtarea de grijă a părintelui dr. Valentin Bugariu, a reprezentat toposul unui act de cultură. Pentru o clipă, veșnicia s-a întâlnit cu efemerul într-un răsuflu tomnatic. Și unde atundeva putea să fie deschis acest Simpozion în anul omagial al Sf. Martiri Brâncoveni decât în Biserică? […]. p. 16.

Vatra satului”, anul X, nr. 32, 2014, p. 7-8
Iosif Marius Circa, ,,La Birda, jurnaliștii rurali au asistat la o nouă apariție editorială de referință”
[…]Preotul dr. Valeriu Bugariu, autorul şi prietenul nostru de-acum, din pridvoarele credinţei, cu sufletul înduhovnicit şi uneori încercat, ni s-a dăruit nouă prin acest volum. Prin citirea acestei cărţi am prins noi aripi. Informaţiile transmise se revarsă asupra cititorului ca o hrană spirituală care-ţi potoleşte foamea de cunoaştere. Îţi dau putere şi împlinire. p. 8.