luni, 2 martie 2015

Săptămâna duhovnicească în parohia Birda

În perioada 22 februarie - 1 martie s-a desfășurat în parohia Birda și filia Sîngeorge o Săptămână duhovnicească compusă de slujbe zilnice, cuvinte de învățătură, cateheze în cadrul proiectului catehetic ,,Hristos împărtășit copiilor” precum și acțiuni din cadrul Concursului național de miniproiecte cu caracter misionar - filantropic ,,Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” și împărtășire din harul Sfintelor Taine.
Slujba Vecerniei a fost oficiată în ficare zi cu începere de la orele 16,00. În cadrul acesta au susținut cuvinte de învățătură: C. Păr. Călin Negrea de la parohia Gherman, ,,Începutul mântuirii”, Zoran Milovanov de la parohia Berecuța, ,,Despre folosul postirii”, Cristian Băicar de la parohia Percosova, ,,Rugăciunea ca respirație a sufletului”, Adam Rugaci de la parohia Gătaia, ,,Faptele bune necesare vieții creștinești” și Valentin Bugariu, ,,Omiliile la Postul Mare ale Sfântului Ioan Gură de Aur”.
Miercurea și Vinerea de la orele 10,00 a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Grigore Dialogul. La momentul potrivit au fost împărtășiți copiii de la Grădinița P. N. și Școala Primară din localitate.
Sâmbătă de la orele 16,00 după Vecernie a fost pomeniți morții în filia Sîngeorge.
În cadrul proiectului ,,Hristos împărtășit copiilor” a fost realizată o cateheză cu tema: ,,Sfântul Ioan Gură de Aur ca păstor de suflet”. La finalul întâlnirii copiii de la Școala din Sîngeorge au primit icoanele sfântului și calendare creștin-ortodoxe editate de Parohie. Din cuprinsul Concursului misionar și finatropic al Patriarhiei a fost realizată prima acțiune: confecționarea de mărțișoare și împărțirea acestora credincioșilor în biserica parohială.
Duminică, 1 martie cu începere de la orele 10,00 a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. La momentul predicii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei. De la orele 16,00 a fost slujită Taina Sfântului Maslu de obște. Au slujit alături de preoții aminitiți, P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei, Petru Gărău, pens., și Iulian Popa de la parohia Colonia Gătaia. Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Misiunea Bisericii între statistică și educație astăzi” a fost pregătit și suținut de Preonoratul Părinte Protopop.
La final un gând de mulțumire tuturor care au slujit, care au coordonat programele educaționale, direcțiunii școlii, d-nei prof. Sorina Onița, dascălilor dar și tuturor credincioșilor care au fost prezenți activi la această frumoasă slujire a Bisericii cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.