miercuri, 18 ianuarie 2017

,,Glasul Voislovei” nr. 9 / 2016

Am primit în variantă electronică ultimul număr pe anul 2016 al revistei comunității locale din satul Voislova, comuna Zăvoi, județul Caraș-Severin. Din cele 12 pagini ale cuprinsului revistei am remarcat: contribuția voislovenilor la dezvoltarea mișcării corale bănățene (participări, cronică de ativități), precum și prezentarea volumului Biserica Ortodoxă Română din Valea Bistrei, 70 de ani de la sfințire iscălit de Ec. Petru Opruț în cadrul unui Simpozion Internațional în Serbia. Aceste două realizări sunt întregite de alte două: o abordare monografică a Loznei, și prezentarea cărții în biserica parohială din sat.
            Ne-am oprit în demersul nostru de prezentare a acestui număr la două articole care fac referire la cele două contribuții deosebite.
            Jr. Firuț Mihuț, ,,<<De la pițărăi>> la <<Gloria in excelsis Deo>> sau lungul drum de la Voislova la Viena”. Din enunțarea titlului simțim parfumul de odihioară al neobositului Badea Cârțan și straița lui doldora de cărți care nu o dată mergea la drum lung cu scop cultural.
            Autorul, Firuț Mihuț sub formă de cronică amintește sătenilor despre participarea Corului ,,Grănicerii Văii Bistrei”, dirijat de prof. univ. dr. Dumitru Jompan la Concertul omagial ,,140 de ani de activitate a Corului din Bocșa”. Manifestarea cultural-religioasă a fost inițiată și organizată de Parohia Ortodoxă Bocșa Română.
            La această participare, prin intermediul Doamnei Lucreția Petcovici din Viena s-a primit invitația participării la Festivalul Internațional ,,Internationales Adrentsigen” organizat de primăria austriacă. Deplasarea au făcut-o cei 43 de coriști în orașul de pe Dunăre unde au pregătit un valoros program artistic compus din: colinde populare, melodii populare, cântece inedite ,,Acești trei crai erau”, cântec de stea din Voislova și creația prof. Jompan: ,,Veselește-te Domnʼ Bunuʼ”.
            Cea din urmă cronică aparține lui Petru Opruț, redactorul-șef al publicației, ,,Simpozionul științific internațional Banatul – istorie și multiculturalitate. Literatura și presa scrisă în Banat”. Ajuns la cea de a XXI ediție, Simpozionul s-a desfășurat anul acesta pe 5 secțiuni: Istorie, minorități și relații sârbo-române; Interferențe culturale, lingvistice și traduceri literare; Presă, literatură, învățământ; Etnografie și Folclor și Turism și patriomiu cultural. Au participat la aceste secțiuni cu comunicări: academicieni, profesori, scriitori și publiciști din Serbia, România, Ungaria și Muntenegru între 14-16 iunie 2016.
            Revista poate fi consultată pe site-ul: http://www.banaterra.eu/biblioteca/sites/default/files/glasul_voislovei_nr._9.pdf