duminică, 1 ianuarie 2017

Sfânta Liturghie și Te-Deum de Anul Nou

Duminică, 1 Ianuarie de la orele 10,00 a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și slujba Te-Deum de Anul Nou.
După otpustul slujbei religioase a fost citit Raportul de activitate al Parohiei Birda pe anul 2016.
Potrivit hotărârii Sfântului Sinod Anul 2017 a fost declarat și în Parohia Birda ca An Omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul Comemorativ al al patriarhului Justinian și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Sub această egidă vor fi organizate activități religioase, cultural-educative și filantropice.


Raport de activitate al Parohiei Birda pe anul 2016

         Parohia Birda face parte din din Protopopiatul Deta, fiind o parohie rurală de categoria a II-a cu parohie: Birda și filie Sîngeorge. Conform Conscripției parohiale sunt 820 de credincioși, din care în parohie sunt 512 credincioși maturi și 130 de copii. În filie sunt 148 credincioși majori și 30 de copii.
            Parohia dispune de biserică, casă parohială, capelă în filie, capelă mortuară în parohie, două cimitire, din care unul este confesional.

            Activitatea religios-pastorală:

            Parohia a desfășurat în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”, cât și în capela cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” un serviciu liturgic săptămânal compus din Vecernie (sâmbătă și duminică), Sfânta Liturghie (în Duminici și sărbători).
            În perioada Postului Mare a fost organizată ,,Săptămâna Duhovnicească” (13-20 martie). În cadrul acesteia s-au săvârșit servicii religioase zilnice (Vecernia, Canonul cel Mare), Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul, Paraclisul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu. Toate slujbele au fost urmate de un cuvânt de învățătură.
            În zilele Postului Adormirii Maicii Domnului au fost oficiate rugăciuni zilnice alternative: Acatistul Maicii Domnului / Paraclisul Maicii Domnului încheiate cu Prohodul Maicii Domnului.
            A fost sărbătorit hramul bisericii la praznicul Nașterii Maicii Domnului (8 Septembrie) prin oficierea Sfintei Liturghii și a ceremonialului Rugii. Prezența nașilor, tăierea colacului, împărțirea acestuia au fost și în anul 2016 un prilej de întărire a comunității parohiale prin înălțarea de rugăciuni pentru ctitori, preoți și bisericani care s-au remarcat de-a lungul timpului.
            Anul acesta a fost cinstit cu prilejul a 360 de ani de la mutarea la cele veșnice și 60 de ani de la actul canonizării Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Cu acest prilej a fost săvârșită Slujba Priveghierii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în Ajun și Sfânta Liturghie (14-15 Septembrie).
            Pe 27 Septembrie în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul la 300 de ani de la martiriu a fost oficiată Sfânta Liturghie. În cele două prilejuri de comemorare (14 Septembrie și 27 Septembrie) s-a slujit în sobor sub protia  C. Păr. Ioan Sălvan  și P. On. Păr. Ioan Prisăcean, împreună cu preoți din parohiile învecinate dar și din alte protopopiate (Timișoara II).
            În ceea ce privește Sfintele Taine, acestea au fost administrate la cererea expresă a credincioșilor (Spovedania și Cuminecarea), Taine ale vindecării trupești (Maslul), bianual în parohie și anual în filie. Anul acesta au fost săvârșite 12 Boteze și 3 Cununii.
            Ierurgiile au fost administrate după cum urmează: 15 înmormântări, 4 sfințiri colective ale caselor (Crăciun, Bobotează, Paști și Înălțarea Sfintei Cruci), slujbe de pomenire colectivă a morților (Moșii de Iarnă și Vară), parastase la soroacele tradiționale, pomeniri ale morților la cimitir (Sf. Arhangheli și Sf. Paști). S-a sfințit apa la Bobotează (Aghiasma Mare), Izvorul Tămăduirii (Sfințirea apei în perioada pascală), cu prilejul sfințirii caselor.
            S-au oficiat slujbe religioase de pomenire ale eroilor, Te-Deum la Înălțarea Domnului, Ziua Națională a României. Tot slujbă de mulțumire (Te-Deum) a fost oficiat la începutul Anului Civil (1 Ianuarie). Slujbă religioasă la început de an școlar a fost săvârșită pe 15 Septembrie la începutul cursurilor școlare.
            Prin sprijinul nemijlocit al Consiliului Local și al Primăriei Comunei credincioșii au putut participa la hramul Mănăstirii Săraca din imediata apropiere a Parohiei. (5-6 August).
            Față de nevoile credincioșilor s-au urmat două căi: personală (individuală) prin Taina Mărturisirii, întâlniri și vizite ocazionale dar și colectivă prin cuvinte de învățătură (predici, cateheze). În fiecare ocazie s-a încercat să se găsească un cuvânt potrivit stării sufletești a credinciosului: de bucurie sau de întristare după caz.
            Cu rol religios și misionar prin preot Parohia Birda a fost prezentă în mai multe momente religioase: Taina Sfântului Maslu (Berecuța, Ferendia, Folea, Gătaia, Livezile, Percosova), săptămâna duhovnicească (Gătaia, Colonia Gătaia), împărtășirea copiilor (Berecuța, Gătaia), hramul bisericii (Gătaia, Mașloc), instalare de preot (Ferendia).

            Activitatea educativ-culturală:

            Primul element de educație creștină îl consituie cuvântul de învățătură în diferitele lui forme omiletice: predică tematică, omilie, cateheză, predică ocazională – pareneză, necrolog. Acest cuvânt de învățătură a fost susținut la finalul oricărui serviciu liturgic.
            Printr-un Acord de Parteneriat Biserica desfășoară o activitate educativ-culturală concretizată prin participarea eleviilor la Sfânta Liturghie, mărturisirea credinței, împărtășirea cu Sfintele Taine (Sf. Paști și Nașterea Domnului), concursuri școlare: ,,Biserica și Școala din sufletul meu” (15 Decembrie – 5 Aprilie), Concurs de icoane pe sticlă (5 Mai), ,,Prin culori spre cinstirea sfinților” (15 Septembrie), ,,Bucuria Nașterii Domnului în suflet de copil” (16-17 Noiembrie). Aceste întreceri au vizat verificarea cunoștiințelor religioase dar și formarea unor conștiințe morale și filantropice. Organizate de Inspectoratul Școlar Timiș, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Timișoarei dar și de Parohia Birda au avut rezultate bune și foarte bune cu premii și mențiuni la nivel județean, zonal (Deta) și local (Birda) fiind întotdeauna încununate cu premii în cărți, icoane și diplome din partea organizatorilor.
            Elevii cu rezultate bune la Olimpiada de Religie, faza zonală (3 elevi) au fost răsplătiți cu o tabără de creație de 2 săptămâni la Mănăstirea Timișeni - Șag de Arhiepiscopia Timișoarei.
            O altă activitate o constituie catehizarea copiilor. În parohie se derulează proiectul catehetic ,,Hristos împărtășit copiilor”, dar și întâlniri ocazionale: excursie de o zi la Mănăstirea Săraca – 15 Aprilie, pregătirea unui program artistic (cântece și poezii) – 8-9 Iunie, Ziua Internațională a Bibliei -14 Noiembrie, învățarea colindelor și colindatul credincioșilor la biserică – 18 Decembrie și la casele acestora – 24 Decembrie.
            Anul 2016 a fost proclamat de Patriarhia Română ca An Omagial al Educației Religioase și An Comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Pentru a împlini această hotărâre au fost organizate mai multe momente:
            Editarea a două volume: Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, Editura Tiparnița, Arad, 2016, 119 p; (200 ex.), Aurel Jivi, Istoria Bisericească Universală, Editura Sitech, Craiova, 2016, 456 p. (100 ex.).
            Realizarea unui material power-point cu tema Anului Omagial al Educației Religioase prezentat în biserică precum și la întâlnirile catehetice cu copiii: https://www.scribd.com/presentation/325248210/Pr-Prof-Dr-Aurel-Jivi-%C8%99i-Prof-Florin-Medele%C8%9B-Comemorare
            Concert de cântări pascale și răspunsurile la Sfânta Liturghie oferite de Coralele Armonia și Săcălăzeana în biserica din Birda. (12 Iunie).  http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/06/corala-armonia-din-sacalaz-in-parohia.html
            Parohia deține și o pagină de internet: http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/. Pe această pagină au fost stocate știri și imagini din activitatea cotidiană a Parohiei (137 de știri). La această  pagină on-line au fost prezentate mai multe articole, recenzii, comemorări în Anul Educației Creștine și al Comemorării Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul: 15 Ianuarie, ,,Ziua Culturii Române - ,,Minune” de G. I. Tohăneanu (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/01/15-ianuarie-ziua-culturii-romane.html); ,,Pomenirea protopopului și scriitorului Mihail Gașpar la 135 de ani de la naștere” (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/01/pomenirea-protopopului-si-scriitorului.html); ,,Foaia Diecezană – 130 de ani de presă bisericeasă în Banat” (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/05/foaia-dicezana-130-de-presa.html); ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena și românii” (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/05/sfintii-imparati-constantin-si-elena-si.html); ,,Un posibil model de sfințenie: Petru și Pavel de la Timișoara” (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/06/un-posibil-model-de-sfintenie-petru-si.html); ,,Vă recomandăm: Bucovăț - monografie ilustrată” (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/07/va-recomandam-bucovat-monografie.html); ,,Ioan Traia, Cătălin Balaci, Groși. Contribuții monografice, Editura Eurostampa, Timișoara, 2016, 165 p”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/10/ioan-traia-catalin-balaci-grosi.html); ,,<<Biserică și presă în Banat>>- o nouă candelă ce luminează bolta creștină”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/10/biserica-si-presa-in-banat-o-noua_18.html); ,,Pr. Dan D. Gîrjoabă, Gânduri de lumină, Editura Tiparnița, Arad, 2016, 149 p”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/10/pr-dan-d-girjoaba-ganduri-de-lumina.html); ,,Pr. Acad. Mircea Păcurariu, Tiparul în Biserica Ortodoxă Română, Editura Andreiana, Sibiu, 2016, 336 p”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/10/pr-acad-mircea-pacurariu-tiparul-in.html); ,,Viorel Dorel Cherciu, Subvertirea religiozității în Banat, Editura Eubeea, Timișoara, 2016, 597 p”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/10/viorel-dorel-cherciu-subvertirea.html); ,,Costa Roșu, Adrian Negru, Bisericile românești din Banatul sârbesc, Editura ICRV Zrenianin, 2013, 421 p. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/11/costa-rosu-adrian-negru-bisericile.html); ,,Valentin Bugariu, Biserică și presă în Banat, Editura Sitech, Craiova, 2015, 202 p”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016_11_01_archive.html); ,,In memoriam Nicolae Bocșan, Editura Tim, Reșița, 2016, 199 p. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/11/in-memoriam-nicolae-bocsan-editura-tim.html).
            Anul Comemorativ al Sfântului Ierarh Martir a fost marcat prin slujire liturgică și cateheză în 27 Septembrie. În cadrul conferinței preoțești de toamnă din 3 Noiembrie a fost pregătit iar apoi susținut referatul cu tema: ,,Anul Comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”. (http://parohiaortodoxabirda.blogspot.ro/2016/11/anul-comemorativ-al-sfantului-ierarh.html).
            Pe 27 Septembrie în ziua de pomenire a Sfântului Antim Ivireanul a fost organizat festiv și omagierea Anului Educației religioase prin lansare de carte, parastas pentru cărturari, evocări (Pr. Prof. Aurel Jivi, Florin Medeleț, G. I. Tohăneanu și Rodica Popescu). Au fost prezenți și au avut contribuții: bibliotecari, istorici, profesori și preoți.
            Începând cu luna aprilie preotul Valentin Bugariu a fost desemnat redactor corespondent al revistei eparhiale ,,Învierea” din partea Protopopiatului Deta. Din această postură au fost redactate mai multe știri care fac referire la viața Parohiei: ,,Noi reviste parohiale”, ,,Concurs de icoane pe sticlă la Birda”, ,,Praznicul Înălțării Domnului în filia Sîngeorge, parohia Birda”, ,,Corala Armonia din Săcălaz în parohia Birda”, ,,Prohodul Maicii Domnului în parohia Birda”, ,,Nou număr al revistei Arhanghelul”, ,,Hramul bisericii din Birda”, ,,Început de an școlar la Birda și Sîngeorge”, ,,Pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou în parohia Birda”.
            În anul 2016 a apărut revista trimestrială de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” în 100 buc. / ex. La început de an a fost editat și un calendar creștin-ortodox de buzunar. Din anul acesta a fost inaugurată o colecție de carte religioasă de popularizare numită ,,Colecția Arhanghelul”. Primul număr a fost dedicat Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș care a fost distribuit credincioșilor în acțiunea ,,Daruri de Florii” (24 Aprilie). În cadrul Concursului Județean de reviste școlare și religioase organizat de Inspectoratul Școlar Timiș și Arhiepiscopia Timișoarei (ediția a XIV-a) revista ,,Arhanghelul” a obținut Premiul al II-lea la secțiunea reviste parohiale. (16 Iunie).
            Prin intermediul revistei ,,Arhanghelul” și a redactorului acesteia am devenit membrii ai Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat. Aici au fost lansate cărți editate de Parohie, s-au făcut schimburi publicistice. Prin acest intermediu au intrat în biblioteca parohială și în cea comunală o serie de publicații: ,,Almăjul” (Șopotu Vechi), ,,Anghelos” (Sânmihaiu Român), ,,Foaia Săcălazului” (Săcălaz), ,,Foaia Săcoșană” (Sacoșu Mare), ,,Glasul Voislovei” (Voislova), ,,Morisena” (Cenad),  ,,Sărcia” (Sutjeska), ,,Sfeșnicul” (Mașloc), ,,Suflet nou” (Comloșu Mare), ,,Tibiscus” (Uzdin), ,,Vatra satului” (Ferendia), ,,Vatră nouă” (Giarmata Vii). O colaborare bună există și cu revista trimestrială de cultură ,,Bocșa Culturală” (Bocșa). S-a continuat colaborarea (ce a constat în tehnoredactare, corectură, așezare în pagină) cu revista ,,Spirit Viu” din Ramna, jud. Caraș-Severin.
            În Parohie s-a făcut prezentarea revistei ,,Învierea” și al ,,Ziarului Lumina. Ediția de Banat”. Numere din aceste două publicații bisericești eparhiale au fost dăruite după otpustul Sfintei Liturghii credincioșilor prezenți.
            Parohia prin preotul Valentin Bugariu a paricipat la câteva întruniri științifice unde a prezentat comunicări științifice sau a recenzat volume editate pentru nevoile credincioșilor: Congresul Internațional de Istorie a Presei. Ediția a IX-a, Timișoara (14-16 Aprilie), Simpozionul Internațional ,,Oameni de seamă ai Banatului”, Uzdin – Săcălaz (22 Aprilie, 7 Mai), Simpozionul Internațional de Teologie, Caransebeș (9-10 Mai), Sesiunea națională de comunicări științifice ,,Aradul-capitală a românilor transilvăneni”, Arad (29 Noiembrie), Eveniment cultural-spiritual ,,Din an în an-în așteptarea Nașterii Domnului”, Giarmata-Vii (17 Decembrie).
            În cadrul Acordului de Parteneriat au fost donate Bibliotecii Comunale din Birda cărți și reviste.
            În luna februarie au fost strânse semnături pentru modificarea articolului 48, aliniat 1 în care se va înlocui cu textul: ,,Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. În cadrul acestei inițiative în Cercul Birda (Gătaia, Birda, Colonia Gătaia, Sculea, Berecuța și Percosova) au fost strânse 1570 de semnături.
            Potrivit Acordului de Parteneriat existent cu Parohia / Școala Gimnazială din Mașloc și în 2016 s-au derulat activități religioase, educative și culturale în cele două parohii.
            La biserica parohială a fost organizată biblioteca parohială care oferă credincioșilor carte bisericească (biblică, istorică, sistematică și practică), reviste teologice centrale și mitropolitane, carte de cult. Fondul de carte existent este de: 156 volume, 8 Calendare almanah, 625 reviste centrale și 442 reviste locale. Anul acesta au intrat 4 volume noi, 1 Calendar, 5 reviste teologice. Fondul de carte existent este disponibil prin acces liber la raft în timpul serviciilor religioase din duminici și sărbători, prin împrumut la domiciliu și studiu la sală (reviste). Tot în cadrul bisericii a fost organizată o expoziție permanentă de carte veche bisericească.

            Activitatea financiar-economică

            În anul 2016 au fost distribuite 300 calendare de perete, 5 calendare broșură, 5 calendare birou. Au fost comercializate: 158 pachete lumânări, 25 buc. candele mici. S-au achiziționat: 300 pahare Paști, 20 litri vin (Paști). Totodată s-au cumpărat consumabilele necesare slujirii liturgice (tămâie, cărbuni, cadelniță). Toate produsele au fost achiziționate de la depozitul de obiecte de cult al Arhiepiscopiei Timișoarei. La încheierea anului financiar Parohia nu are debite către Centrul Eparhial nici către furnizorii de bunuri și servicii.
            Parohia înregistrează următoarea situație economico-financiară pe articole și subcapitole:

            VENITURI: 172.960,92 lei.
            CHELTUIELI: 171.775,402 lei.
            SOLD: 1.185,518 lei.

            Venituri efective:

            Sold 2015: 209,99 lei
            Servicii religioase: 7.538 lei
            Mir și Tas: 10.230,52 lei
            Lumânări: 2.171 lei
            Ob. cult: 92,81 lei
            Scaune, donații: 3.070 lei.
            Ajutoare de la bugetul de stat: 79.235, 85 lei
            Venit agricol: 24.000 lei

                        Total venituri efective: 146.753,17 lei.

            Venituri tranzitorii:

            Lumânări: 6.179 lei
            Ob. cult: 762,5 lei
            F. C. M: 240 lei
            Colecte sinistrați: 517,25
            Impozite salarii: 7.513 lei
            Sănătate: 3.597 lei
            Șomaj: 329
            C. A. S: 7.070 lei.
                       
                        Total venituri tranzitorii: 26.207,75 lei

            Cheltuieli efective:

            Exercitare cult: 8.949,16 lei
            Acte normative și publicații: 1.590,75 lei
            Birotică și curățenie: 831,79 lei
            Cărți bibliotecă: 464,22 lei
            Încălzire: 5.396,64 lei
            Energie electrică: 1.819,38 lei
            Reparații curente la clădiri: 6. 479,136
            Reparații capitale: 79.235,85 lei
            Prime de asigurare: 445 lei
            Activități ocazionale: 105 lei
            Cheltuieli cu deplasările: 421 lei
            Taxe poștale și telecomunicații: 887,06 lei
            Comisioane bancare: 189,5 lei
            Salarii: 29.212 lei
            C. A. S + 0,168 + 0,25: 3.342,099 lei
            Șomaj: 102,99 lei
            Sănătate + 0,85: 1.248,577 lei
            Contribuție Eparhială: 1.000 lei
            Contribuție Protopopiat: 1.000 lei
            Donații și subvenții acordate: 2.250 lei
                       
                        Total cheltuieli efective: 144.970,152 lei.

            Cheltuieli tranzitorii:

            Lumânări: 6.565 lei
            Tipărituri: 24 lei
            Ob. cult: 700 lei
            F. C. M: 240 lei
            Colectă sinistrați: 767,25 lei
            Impozite salarii: 7.513 lei
            Sănătate: 3.597 lei
            Șomaj: 329 lei
            C. A. S: 7.070 lei
                       
                        Total cheltuieli efective: 26.805,25 lei.

           
            Activitatea social-filantropică

            La nivel de Protopopiat s-a organizat în toamnă colecta pentru persoanele aflate în nevoi (sinistrați) la care Parohia a răspuns afirmativ cu sume în bani, alimente, haine și medicamente.
            La nivel local Parohia a inițiat și apoi susținut două lucrări filantropice: un proiect în Postul Paștilor prin care a fost ajutat un copil care va suferi o intervenție chirurgicală complexă. În Postul Crăciunului au fost achiziționate: iconițe (100 buc.) și ciocolată (100 buc.) la sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae și 100 de pachete pentru Praznicul Crăciunului care au fost distribuite cu acest prilej în Parohie și filie.
            Toate tipăriturile editate anul acesta (cărți, reviste, calendare de buzunar), iconițe au fost împărțite credincioșilor gratuit.

            Activitatea administrativ-gospodărească

            În cursul anului s-a întreținut curățenia la biserică, capela din Sîngeorge, casa parohială și la cimitirele din Birda și Sîngeorge. S-au executat lucrări de sezon: întreținerea parcului de flori, tăierea ierbii, văruirea pomilor, erbicidare,  degajarea zăpezii ș. a. În biserici s-a întreținut curățenia, iar în timpul rece s-a asigurat căldura termică în condiții optime. Consiliul Local și Primăria Comunei Birda a susținut și efectuat lucrări de tăiere a ierbii în cele două cimitire.
            S-au executat lucrări curente la capela din Sîngeorge, casa parohială, biserică și capela din cimitir.
            La Sîngeorge a fost betonată aleea și platoul de acces în biserică. S-au achiziționat materialele necesare (ciment, nisip, fier beton), apoi s-a plătit manopera (donații). În cazul casei parohiale s-a izolat termic și s-au executat lucrări de zugrăveli la biroul parohial. S-au achiziționat 16 scaune ergonomice pentru activitățile catehetice și religioase (după caz) inițiate de Parohie.
            La biserica din Birda s-a cumpărat o mochetă (100 mp.) și o traversă (25 mp) – donație credincioși.
            În cazul capelei mortuare s-au refăcut treptele de acces în incintă, apoi s-au placat cu gresie (de astă dată de exterior). Tot aici s-au executat lucrări cu privire la mutarea unui jgheab și a unui burlan.
            În ceea ce privește cartea bisericească existentă: s-au executat lucrări de legătorie și copertare a două Antologhioane (1984), s-au achiziționat rafturi pentru păstrarea acestora în condiții bune atât în parohie, cât și în filie.

            Diverse

            Cuantumul contribuțiilor pe anul 2017 va rămâne la aceleași sume și pot fi achitate la epitropia bisericii în baza unei chitanțe care să certifice acest lucru.
            Cuvinte de mulțumire îndreptăm către Domnul Primar, Consiliul Local care ne-au sprijinit în activitățile religioase, culturale și misionare derulate, către partenerii noștri de activități: Școala Gimnazială și Biblioteca Comunală. Un gând de gratitudine către credincioșii care au susținut aceste activități.