miercuri, 24 ianuarie 2018

159 de ani de la Mica Unire în parohia Birda

Miercuri, 24 ianuarie de la orele 10,00 a fost oficiată slujba Te Deumului în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda. După otpustul slujbei religioase a fost susținut un cuvânt de învățătură cu tema: ,,Mica Unire, etapă a Unirii celei Mari”. În cadrul acestui cuvânt s-a accentuat etapele unirii Principatelor Române realiză prin: cântec, presă militantă, acțiuni sociale dar și misiuni dipomatice în Europa.
            Într-o astfel de misiune făcută la Torino, unul din emisarii Partidei naționale, Dumitru Brătianu accentua următoarea idee: ,,Principatele sunt gata de a se ridica în masă pentru a întinde mâna românilor din Banat, Bucovina și Transilvania”. (Cf. Dan Berindei, Epoca Unirii, Editura Corint, București, 2000, p. 77).

            Ecoul Unirii Principatelor s-a auzit și dincoace de Carpați la românii ardeleni și bănățeni. ,,Când s-a ales Cuza Domn – scria Alexandru Papiu Ilarian – entuziasmul la românii Transilvaniei era poate și mai mare decât în Principate”.
            Sărbătoarea Unirii a fost întregită în mod fericit prin prezența elevilor de la Școala Gimnazială din Birda și Liceul Teoretic din Gătaia care au realizat un bogat program patriotic compus din ,,Viața Domnitorului Cuza” (Vălean Alexandru și Murgea Cristian), poeziile Unirea de Virgil Carianopol și Suntem aici de Elena Mircescu recitate de elevii Ana Maria Indri și Andrei Cocoș.
           
Denisa Scrofan a interpretat cântecul ,,Hai să-ntindem hora mare” iar Alexandru Orășanu piesele ,,Sarmisegetuza” și ,,Cântă cucu-n Bucovina!” la voce și chitară.
            La final a fost vernisată expoziția de fotografie și carte închinată acestui eveniment.

            Un gând de mulțumire tuturor mai mari și mici prezenți la rugăciune și amintire, părinți și credincioși precum și celor care i-au pregătit pe elevii de la Birda: prof. Sorina Onița și prof. Doru Popa. Cărțile au fost expuse prin bunăvoința doamnei Lia Bontescu de la Biblioteca Liceului Teoretic din Gătaia.