luni, 20 iulie 2020

Hramul bisericii din Remetea Mică, jud. Timiș


La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, credincioșii creștin-ortodocși români din localitatea Remetea Mică și-au cinstit hramul bisericii din localitate, prin participare la Sfânta Liturghie și ritualul tăierii colacului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica cu hramul ,,Sf. Ilie Tesviteanul” de către un sobor de clerici, la invitația părintelui paroh Iliia Pavlovici-Pătruț. Au slujit cu acest prilej preoții Gheorghe Dinu de la parohia Comeat, Dan Dologa de la parohia ucraineană Remetea Mică și Valentin Bugariu de la parohia Birda. Răspunsurile liturgice au fost date de strana bisericii și de mai mulți credincioși care păstrează un frumos obicei, cel al cântării în comun.
Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Valentin Bugariu. Vorbitorul a accentuat importanța comuniunii în viața de rugăciune, de împărtășire cu Sfintele Taine și filantropie a Bisericii. Sfântul Proroc Ilie cinstit aparte de credincioșii bănățeni rămâne un glas care amintește de importanța viețurii după Legea lui Dumnezeu.
După otpustul Sfintei Liturghii a fost oficiat ritualul tăierii colacului pregătit de nașii hramului de anul acesta, Mariana și Ionel Martin.
În încheiere părintele Iliia Pavlovici – Pătruț ne-a relatat câteva date din trecutul așezării. Astăzi, Remetea Mică este filie a parohiei Mașloc având o frumoasă biserică care a suferit de-a lungul timpului mai multe reparații. Din vremurile de demult, biserica a primit de la parohia Fibiș, în vremea părintelui Aurel Sas un frumos iconostas realizat de pictorul Nicolae Alexici (1881-1873). În anii din urmă, 2007-2008 prin grija părintelui Iliia Pavlovici au fost efectuate cîteva lucrări capitale (subzidire, decapare și apoi tencuire exterioară și interioară), a fost adăugat un pridvor și un turn clopotniță în stil maramureșean. O realizare aparte o constituie bolta brâncovenească a edificiului bisericesc.