miercuri, 16 decembrie 2020

,,Bocșa Culturală” nr. 4 (111 )/ 2020

 

   A apărut cel de-al patrulea număr al revistei trimestriale de cultură ,,Bocșa Culturală” editată de Biblioteca Orășenească ,,Tata Oancea” din orașul Bocșa și trudită de managerul ei, d-na Gabriela Șerban.

   Pe parcursul a mai multor pagini reunite sub titlul de ,,Eveniment”, autorul, Gabriela Șerban prezintă lansarea a două volume editate de Biblioteca din Bocșa. Primul volum, Portrete de preoți și teologi din Bocșa de ieri și azi, iscălită de Gabriela Șerban și preotul Valentin Costea a fost prezentată credincioșilor în bisericile ,,Adormirea Maicii Domnului” din cartierul ,,Nufărul” din Bocșa Română și ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița. Cartea oferă 22 de medalioane ale unor clerici din Bocșa, între aceștia îi amintim pe protopopul și scriitorul Mihail Gașpar, profesorii de teologie Nicolae Popovici și Ioan Sauca și pe ieromonahul Ioanichie Petrică viețuitor la Mănăstirea Sf. Ilie din localitate. Despre această reușită publicistică au vorbit autorii, editorul, Gheorghe Jurma cunoscut critic literar, dr. Ada D. Cruceanu, dr. Dana Bălănescu, Erwin Josef Tigla și protopopul Gheorghe Șuveți. Cea de-a doua carte, Gânduri către Dumnezeu a fost lansată la biserica ,,Sf. Ier. Nicolae” din Bocșa Română. Volumul reunește realizările literare a 61 de copii și tineri care au participat la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Județean de creație religioasă.

   Pentru aceste izbânzi editoriale, dar și pentru multe altele D-na Gabriela Șerban a fost răsplătită cu Premiul ,,Monica Andriesei” pentru merite în activitatea de bibliotecă.

   Tot în paginile revistei cititorii pot găsi literatură română (proză, eseu, pagini de jurnal) precum și rubricile atât de îndrăgite: ,,Remember”, ,,Să ne prețuim valorile”, ,,Dascăli de frunte” ori ,,Să vorbim corect românește”.

    Felicitări pentru toate aceste frumoase realizări!