marți, 1 decembrie 2020

1 Decembrie în parohia Birda

 

   Ziua Națională a României a fost sărbătorită împreună cu pomenirea Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României în bisericile din Sângeorge și Birda. În Ajunul amintirii Sf. Andrei a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), în filia Sîngeorge. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica din Birda. La momentul potrivit destinat predicii, preotul Valentin Bugariu a susținut un cuvânt de învățătură cu tema: ,,Apostolatul și unitatea, două icoane ale spiritualității românești”.

   După otpustul Sfintei Liturghii a fost realizat montajul literar-artistic: ,,Ce-ți doresc eu ție dulce Românie?” compus din poezie și cântece patriotice interpretate de elevii Tudor și Denisa Peia.

   Cu prilejul Zilei Naționale a României pe 1 Decembrie a fost oficiată de la orele 1000 slujba Tedeumului pentru această ocazie. Rugăciunea a fost urmată de proiecția filmului documentar: ,,Nașterea unei națiuni”, episod al filmului ,,1 Decembrie 1918. O zi pentru istorie” realizat de regizorul timișorean Vasile Bogdan. Pornind de la secvențele filmului, preotul Valentin Bugariu a prezentat câteva volume ale făuritorilor Unirii din Banat, dar și ai altor istorici bănățeni. Astfel au fost ilustrate contribuțiile lui Valeriu Braniște, Avram Imbroane, Ioan Munteanu și Pavel Panduru.

      De Ziua Unirii publicistul și luptătorul național Valeriu Braniște nota: ,,Ție, zi măreață a istoriei, în care s-a înfăptuit această minune, ne închinăm, înscriindu-te nu numai cu litere de aur pe paginile istoriei, ci și cu litere neperitoare pe lespezile sufletelor noastre.

      Am înviat! Suntem și vom fi. De acum încolo prezentul și viitorul este în mâinile noastre. Ne vom ocârmui prin noi înșine și singuri vor decide de destinele noastre” (De la Blaj la Alba Iulia, Articole politice, Ediție îngrijită de Valeria Căliman și Maria Elena Simionescu, Editura Facla, Timișoara, 1980, p. 386-387).

       Din partea autorităților locale, Primăria și Consiliul Local al Primăriei Comunei Birda au fost depuse coroane de flori la monumentele eroilor de pe raza comunei.