duminică, 21 noiembrie 2021

Centenarul unui episcop român la Sângeorge

 

   Praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, a fost sărbătorit și în parohia Birda. În Ajun, a fost săvârșită Vecernia unită cu Litia, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din Birda, urmată în ziua prăznuirii, de Utrenie și Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Sângeorge”.

   La momentul predicii a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, care a vorbit de semnificația Anului Omagial și Comemorativ pentru credincioșii din Patriarhia Română.

         S-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți copii și credincioși, din filia Sângeorge și din parohia Birda.

      Duminică seara, s-a desfășurat în biserica din Sângeorge activitatea religioasă, catehetică și filantropică ,,Centenarul unui episcop român”. Activitatea a debutat cu slujba Vecerniei și a fost urmată de susținerea unei cateheze ilustrate intitulate: ,,Episcopul Emilian Birdaș la Centenar (1921-2021)”. Incursiunea catehetică s-a datorat împlinirii pe 23 noiembrie a 100 de ani de la naștere și a urmărit prezentarea etapelor vieții și slujirii ierarhului ardelean și a fost pregătită din trei motive: 1). Jertfelnicia unei vieți și contribuția la cunoașterea literaturii vechi bisericești; 2. Originea maramureșeană a vlădicii, născut în Rohia, de unde mulți consăteni ai acestuia au luat drumul Banatului și s-au așezat la Sângeorge; 3). Legăturile episcopului Emilian cu Banatul.

         Cateheza a fost urmată de o expoziție de carte și de vizionarea filmului documentar ,,Călătorie către Evul de Mijloc. Biserica Mănăstirii Râmeț”, produs de Televiziunea Trinitas, a Patriarhiei Române.