luni, 29 noiembrie 2021

Privilegiul de a-l fi cunoscut pe Părintele Nicolae Belean

 

   Suntem în această lume, ceea ce am primit din darul nașterii noastre de la părinții noștri, care cu trudă și sudoare ne-au oferit din ce le-a lipsit lor, însă devenim oameni prin educație și aici un rol fundamental l-au avut dascălii care ne-au învățat din tainele disciplinelor pe care aceștia le predau. Unul din acești Dascăli a fost regretatul profesor și muzicolog Nicolae Belean care a trecut în lumea cea fără de dor, în Ziua Învierii din luna noiembrie, ziua 28.

  Dintru început mărturisesc că am fost un admirator al științei glasurilor bisericești, pe care Părintele Profesor ni l-a împărtășit în timpul anilor de școală. A fost un iubitor al muzicii bisericești bănățene căreia i-a dedicat mai multe studii, articole și volume și chiar disertația doctorală: ,,Trăsăturile caracteristice ale muzicii religioase bănățene, evoluția în timp și originea sa bizantină”.

       Cu generozitate ne-a primit pe toți la Corul Facultății, la Corul Catedralei, iar apoi cu delicatețe s-a despărțit de cei care nu răspundeau exigențelor muzicale ale Sale.

    Cu bunătate și înțelegere ne-a învățat și apoi a verificat cunoștințele la examenele de sfârșit de semestru. O vreme cât a fost inspector școlar pentru disciplina Religie, i-a sprijinit pe toți studenții care din diferite motive au dorit să predea. Pentru fiecare a găsit un loc unde să-și înceapă activitatea didactică.

       Nu voi vorbi de calitatea muzicală a Părintelui Profesor pentru că nu sunt îndreptățit, însă nu pot să nu observ că învățăceii nu l-au uitat, l-au prețuit și iubit. Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață, prof. drd. Florin Nicolae Șincari i-a tipărit un volum omagial Preotul Conf. univ. dr. Nicolae Belean – O viață închinată muzicii bisericești bănățene, 244 p.

     Personal am rămas nedespărțit de Părintele Profesor care a rămas în casa mea prin imprimările făcute, fie lucrări corale, fie glasurile bisericești. Ultima dată când am avut privilegiul să-l reîntâlnesc pe Părintele Nicolae Belean a fost în biserica din Giarmata Vii, cu prilejul pomenirii unui alt Profesor, Părintele Aurel Jivi.

       Dumnezeu să-l odihnească cu drepții, iar pe noi să ne ierte dacă i-am pricinuit vreun necaz!