duminică, 28 noiembrie 2021

Lansare de carte în parohia Gătaia

 

În Duminica a 30-a după Rusalii, a fost oficiată Utrenia și Sfânta Liturghie, în biserica parohială, cu hramul ,,Învierea Domnului”, de către P. On. Părinte Ciprian Boșca, protopopul Detei și P. C. Părinte Călin Negrea, parohul locului.

După otpustul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru protopopul și scriitorul Mihail Gașpar, de la a cărei trecere la cele veșnice s-au împlinit în 27 noiembrie, 92 de ani. Cu acest prilej au slujit alături de cei doi clerici amintiți P. On. Părinte Prof. Daniel Alic și P. C. Părinte Valentin Bugariu de la parohia Birda.

În continuare a fost prezentat volumul Gătaia. Monografie, Editura Sitech, Craiova, 2021, 441 p, iscălit de părintele Valentin Bugariu.

Șirul vorbitorilor a fost deschis de Părintele Prof. Dr. Daniel Alic care a apreciat acest demers științific, din care cititorul poate dobândi curaj, tărie, verticalitate, onestitate, valori care răsar din caracterul moral al cărții.

Prof. Herbert Weissmann, co-autor al Monografiei comunei Gătaia, Timișoara, 1972 a vorbit de cărțile pe care le-a semnat, cea dedicată Liceului (1971) și Comunei (1972) și care oferă celor care le parcurg ,,îmbogățire sufletească”.

Autorul cărții lansate a vorbit despre ,,Gătaia de ieri, de azi și dintotdeauna” în care a expus munca de documentare, etapele principale ale conținutului și s-a oprit la contribuțiile școlare și bisericești ale microzonei cercetate.

Cuvinte de felicitare le-a adresat părintele Valentin Bugariu, vorbitorilor, P. On. Părinte Protopop și P. C. Părinte Călin Negrea, gazda și organizatorul acestui moment religios-cultural, precum și credincioșilor prezenți.