marți, 30 august 2022

Tabără de creație la Muzeul Satului Bănățean

 

La sfârșitul verii, în 30 august – 1 septembrie se desfășoară la Muzeul Satului Bănățean, o tabără de creație în organizarea Arhiepiscopiei Timișoarei și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

            Programul primei zile a debutat în prezența copiilor, profesorilor și voluntarilor prin oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos de către P. On. Părinți dr. Nichifor Tănase, consilier eparhial și dr. Alin Cristian Scridon, parohul locului, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din incinta complexului muzeal.

            După otpustul rugăciunii, participanții însoțiți de formatori și voluntari s-au îndreptat spre atelierele meșteșugărești de olărit, confecționat cruci, realizat icoane și de legat carte veche. De aceste activități s-au ocupat artiști plastici, etnografi și meșterii populari Cosmin Matei, Novaci Dușan, Emilian Popa și Eva Sarga.

            După amiaza au fost derulate alte patru ateliere, două de comunicare și documentare susținute de P. C. Părinți Alin Cristian Scridon și Marius Ioana, profesori la Facultatea de Teologie din Timișoara, unul de arhitectură, condus de lect. univ. dr. Silvia Trion și unul de activități socio-educative inițiat de psiholog Maria Câmpean.

            De aceste activități și de altele se bucură copii din 29 de parohii, din cadrul Arhiepiscopiei, zece din mediul urban (5 din Timișoara, 3 din Lugoj, una din Făget și una din Gătaia) și 19 din mediul rural.

            Din partea protopopiatului Deta au fost prezenți copiii din parohiile: Birda, Cebza, Clopodia, Gătaia, Stamora Germană și Voiteg, iar parohia Birda a fost reprezentată de tinerii Weisz Markus, Roșu Cristina și Orășanu Alexandru.

         Tabăra este un bun prilej de comunicare a copiilor din diferitele comunități parohiale, de învățare și de deprindere a noi abilități prin deconectarea de la mediul on-line și participarea comună la diferitele momente pregătite de organizatori.


luni, 15 august 2022

Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor în parohia Birda

 

   Luni, 16 august cu prilejul sărbătorii Sfinților Martiri Brâncoveni se sărbătorește și Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

       În 15 august după oficierea Vecerniei în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost organizată o seară de poezie creștină dedicată poetului Vasile Voiculescu, prin cateheză, expoziție de carte, recitiri din opera literară și vizionarea filmului documentar ,,Duhul literaturii”, produs de Televiziunea Română.

       Cateheza cu tema ,,Rugăciunea lui V. Voiculescu” a detaliat viața și opera poetului român, mărturia creștină a poeziei și suferințele îndurate pentru a-L face cunoscut pe Mântuitorul Iisus Hristos. În argumentarea catehezei, vorbitorul s-a sprijinit pe caracterizarea făcută de profesorul N. I. Herescu pe care o iscălea în revista ,,Gândirea” din 1943: ,,Sunt scriitori care au rămas cu o generație în urmă: scriu ca înaintașii și sunt iubiți de bătrânii vremii. Sunt apoi scriitori care merg în pas cu epoca; ei dețin rețeta timpului și sunt favoriții contemporanilor. Sunt, în fine, scriitori care au ieșit din rânduri, care au făcut un pas înainte; depășindu-și vremea, ei scriu pentru generația următoare. V. Voiculescu este unul dintre aceștia din urmă”.

        Pornind de la această mărturisire a fost dezbătută poezia religioasă din primele volume care au apărut sub influența lui Al. Vlahuță și poezia postumă de sorginte creștină, filocalică și alcătuită sub influența ,,Rugului Aprins”.

           


luni, 1 august 2022

Programul slujbelor religioase în Postul Adormirii Maicii Domnului

 


Omagierea Patriarhului Teoctist la Sângeorge

    Duminică, 31 iulie 2022 a fost oficiată o slujbă de pomenire în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filie a parohiei Birda, pentru sufletul Patriarhului Teoctist Arăpașu (1915-2007), cu prilejul împlinirii a 15 ani de la trecerea la cele veșnice.

    La momentul predicii, P. C. Părinte Valentin Bugariu a creionat principalele etape ale vieții și slujirii celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

    Născut într-o familie numeroasă, în care Toader a fost cel de al 10-lea fiu al familiei Arăpașu, intrat din pruncie în ascultarea monahală, călugărit sub numele de Teoctist adică în traducere ziditor de biserici, a urmat școlile teologice cu sprijinul mănăstiririi.

   Hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, hirotesit arhimandrit, tânărul Teoctist a îndeplinit primele ascultări la București și Iași. Devenit colaborator apropiat al Patriarhului Justinian, arhimandritul Teoctist Arăpașu a fost ales episcop-vicar patriarhal cu titlul de ,,Botoșăneanul” (1950-1962). Apoi a fost ales episcop al Aradului (1962-1973), arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei (1973-1977), arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei (1977-1986) și arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1986-2007).

    A îndeplinit o slujire liturgică și predicatorială consemnată în 14 volume cu titlul Pe treptele slujirii creștine, fiind un misionar de excepție pentru care ,,Biserica a fost și este concentrată înainte de toate, asupra lucrării de sfințire a omului și a lumii. Din această lucrare specifică izvorăște apoi și o prezență a sa mai evidentă în plan exterior, social. Avem convingerea că readucându-l mai întâi pe om la Dumnezeu, acesta va dobândi pacea interioară de unde va izvorî grija de semeni, preocuparea pentru viața zilnică a cetății și a locuitorilor ei” (Ștefan Oprea, Slujirea preoțească și activitatea misionară în gândirea și scrisul Patriarhilor Justin Moisescu și Teoctist Arăpașu, Editura Doxologia, Iași, 2015, p. 219).

    Autor de lucrări istorice, editor de carte bisericească și de zidire duhovnicească, ctitor de biserici, sprijinitor al reactivărilor unor eparhii, a înființării unor școli teologice, Patriarhul Teoctist nu a uitat niciodată graiul natal și bunătatea creștinilor de aici.

  Elevii Școlii Primare din Sângeorge, în coordonarea prof. Maria Miron au identificat chipul Patriarhului Teoctist și au realizat o planșă tematică închinată Patriarhului amintit.