luni, 1 august 2022

Omagierea Patriarhului Teoctist la Sângeorge

    Duminică, 31 iulie 2022 a fost oficiată o slujbă de pomenire în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Sângeorge, filie a parohiei Birda, pentru sufletul Patriarhului Teoctist Arăpașu (1915-2007), cu prilejul împlinirii a 15 ani de la trecerea la cele veșnice.

    La momentul predicii, P. C. Părinte Valentin Bugariu a creionat principalele etape ale vieții și slujirii celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

    Născut într-o familie numeroasă, în care Toader a fost cel de al 10-lea fiu al familiei Arăpașu, intrat din pruncie în ascultarea monahală, călugărit sub numele de Teoctist adică în traducere ziditor de biserici, a urmat școlile teologice cu sprijinul mănăstiririi.

   Hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, hirotesit arhimandrit, tânărul Teoctist a îndeplinit primele ascultări la București și Iași. Devenit colaborator apropiat al Patriarhului Justinian, arhimandritul Teoctist Arăpașu a fost ales episcop-vicar patriarhal cu titlul de ,,Botoșăneanul” (1950-1962). Apoi a fost ales episcop al Aradului (1962-1973), arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei (1973-1977), arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei (1977-1986) și arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1986-2007).

    A îndeplinit o slujire liturgică și predicatorială consemnată în 14 volume cu titlul Pe treptele slujirii creștine, fiind un misionar de excepție pentru care ,,Biserica a fost și este concentrată înainte de toate, asupra lucrării de sfințire a omului și a lumii. Din această lucrare specifică izvorăște apoi și o prezență a sa mai evidentă în plan exterior, social. Avem convingerea că readucându-l mai întâi pe om la Dumnezeu, acesta va dobândi pacea interioară de unde va izvorî grija de semeni, preocuparea pentru viața zilnică a cetății și a locuitorilor ei” (Ștefan Oprea, Slujirea preoțească și activitatea misionară în gândirea și scrisul Patriarhilor Justin Moisescu și Teoctist Arăpașu, Editura Doxologia, Iași, 2015, p. 219).

    Autor de lucrări istorice, editor de carte bisericească și de zidire duhovnicească, ctitor de biserici, sprijinitor al reactivărilor unor eparhii, a înființării unor școli teologice, Patriarhul Teoctist nu a uitat niciodată graiul natal și bunătatea creștinilor de aici.

  Elevii Școlii Primare din Sângeorge, în coordonarea prof. Maria Miron au identificat chipul Patriarhului Teoctist și au realizat o planșă tematică închinată Patriarhului amintit.