marți, 30 august 2022

Tabără de creație la Muzeul Satului Bănățean

 

La sfârșitul verii, în 30 august – 1 septembrie se desfășoară la Muzeul Satului Bănățean, o tabără de creație în organizarea Arhiepiscopiei Timișoarei și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

            Programul primei zile a debutat în prezența copiilor, profesorilor și voluntarilor prin oficierea Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos de către P. On. Părinți dr. Nichifor Tănase, consilier eparhial și dr. Alin Cristian Scridon, parohul locului, în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din incinta complexului muzeal.

            După otpustul rugăciunii, participanții însoțiți de formatori și voluntari s-au îndreptat spre atelierele meșteșugărești de olărit, confecționat cruci, realizat icoane și de legat carte veche. De aceste activități s-au ocupat artiști plastici, etnografi și meșterii populari Cosmin Matei, Novaci Dușan, Emilian Popa și Eva Sarga.

            După amiaza au fost derulate alte patru ateliere, două de comunicare și documentare susținute de P. C. Părinți Alin Cristian Scridon și Marius Ioana, profesori la Facultatea de Teologie din Timișoara, unul de arhitectură, condus de lect. univ. dr. Silvia Trion și unul de activități socio-educative inițiat de psiholog Maria Câmpean.

            De aceste activități și de altele se bucură copii din 29 de parohii, din cadrul Arhiepiscopiei, zece din mediul urban (5 din Timișoara, 3 din Lugoj, una din Făget și una din Gătaia) și 19 din mediul rural.

            Din partea protopopiatului Deta au fost prezenți copiii din parohiile: Birda, Cebza, Clopodia, Gătaia, Stamora Germană și Voiteg, iar parohia Birda a fost reprezentată de tinerii Weisz Markus, Roșu Cristina și Orășanu Alexandru.

         Tabăra este un bun prilej de comunicare a copiilor din diferitele comunități parohiale, de învățare și de deprindere a noi abilități prin deconectarea de la mediul on-line și participarea comună la diferitele momente pregătite de organizatori.