joi, 1 septembrie 2022

Limba română sărbătorită la românii din Serbia

 

    Pe 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române. Inițiată în 1990 sub genericul ,,Limba noastră cea română” la Chișinău în Basarabia, sărbătoarea amintește de un pilon al identității românilor Limba Română. Anul acesta, în organizarea Asociației Românilor Independenți din Serbia și găzduirea Școlii de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori ,,Mihailo Palov” din Vârșeț a fost omagiată printr-un spectacol de poezie și cântec Limba Română.

       De organizare și de desfășurarea spectacolului s-au ocupat Fam. Elena și Dorinel Stan care și-au primit goștii din localitățile românești din Voivodina și Valea Timocului pe care i-a întâmpinat cu o vorbă bună,  cu o expoziție de pictură și grafică, artizanat și un spectacol pregătit de copiii români din Serbia.

       La această manifestare cultural-spirituală a fost prezent Exc. Sa. Dinu Gheorghe, Consulul României la Vârșeț care a fost primit tradițional cu pâinea și sarea românilor.

         În debutul spectacolului, dl. Dr. Dorinel Stan a vorbit de genericul acestei manifestări intitulat ,,Limba română ne unește”. Consulul României la Vârșeț, Dinu Gheorghe a felicitat pe organizatorii și participanții la acest eveniment de suflet. Părintele Emanuel Tăpălagă, vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix a citit mesajul Preasfințitului Ieronim Crețu, ierarhul titular al Eparhiei în care s-a amintit de rolul Bisericii Ortodoxe Românești în păstrarea, cultivarea și valorificarea Limbii Române prin slujire liturgică și producții tipografice.

         Au  luat cuvântul și alți colaboratori ai organizatorilor: Daniel Manda de la Consiliul Național Român din Serbia, Ioan Ciama, președintele Organizației ,,Avram Iancu” din Timișoara, prof. Dalia Cârstea, Inspector General al Județului Olt, Ioan Birda, președintele Organizației Românilor din Balcani.

        Au fost răsplăți pentru sprijinirea Limbii Române în Serbia, 22 de persoane printr-o plachetă Dl. Dinu Gheorghe, Consulul român din Vârșeț și prin diplome profesori, învățători și membrii în diferite organizații românești. În șirul celor premiați îi amintim pe Conf. univ. dr. Virginia Popovici, Conf. univ. dr. Brândușa Juica de la Novi Sad, Prof. univ. dr. Marinel Negru de la Belgrad, prof. Traian Trifu-Căta (Petrovasâla).

        Programul destinat sărbătorii a fost pregătit de copiii și tinerii de la primele clase și sfârșind cu anii de facultate și care au fost instruiți de dăruiții profesori de la școlile românești din Voivodina. Au fost interpretate poezii din literatura română începând cu Ienăchiță Văcărescu și continuând cu Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Corneliu Vadim Tudor, Mihai Duțescu, dar și poeme originale ale unor elevi. Poezia a fost continuată prin cântec acompaniat la diferite instrumente, iar la final Ansamblul ,,Mândrulițele de la Olt” a încântat auditoriu printr-un program deosebit.

      Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat a fost reprezentată prin prof. Ioan Traia, președintele Asociației și prof. Gheorghe Rancu. Ec. Petru Opruț și preotul Valentin Bugariu.