vineri, 16 septembrie 2022

Lansare de carte la Birda

 

   În 16 septembrie a fost sărbătorită revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul”, din Birda printr-o activitate religios-culturală organizată în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

  Aniversarea a debutat prin oficierea slujbei Tedeumului de mulțumire de către P. C. Părinți Iliia Pavlovici-Pătruț (parohia Mașloc), Călin Negrea (parohia Gătaia) și Valentin Bugariu, parohul locului.

  După otpustul slujbei religioase, părintele Valentin Bugariu, redactor-șef al publicației ,,Arhanghelul” a rostit un cuvânt de bun venit participanților din localitate, din Timișoara și din județele Caraș-Severin și Timiș. Vorbitorul a prezentat revista, precum și publicațiile care au însoțit revista în cei zece ani de apariție: Colecția Arhanghelul în cinci volume, cercetarea de istoria presei: Biserică și presă în Banat (2015), tomul omagial Arhanghelul – 5 ani în slujba comunității parohiale (2017), lucrările simpozionului organizat cu prilejul împlinirii a 110 de ani de la ridicarea bisericii parohiale: Credință. Educație. Tradiție (2021) și prezentul volum care marchează împlinirea a 10 ani de presă sătească la Birda și Sângeorge: Arhanghelul. 10 ani în slujba comunității parohiale, Editura Sitech, Craiova, 2022, 277 p..

       Au felicitat revista mai mulți colaboratori și cititori. Șirul acestora a fost deschis de prof. Sofia Mihaela Coman de la Școala Gimnazială din Birda care a vorbit de rolul revistei în comunitatea rurală spunând: ,,În mediul rural, acolo unde oamenii au mai puțin acces la evenimentele culturale, acolo unde interesele oamenilor sunt de altă natură, inițiativa părintelui, susținută de munca neobosită, este una salutară”. Tot de la Școala din Birda, prof. Germer Hilde a punctat misiunea revistei: ,,Arhanghelul” – revistă trimestrială de cultură și religie rurală, realizată cu pricepere și talent de către un colectiv de redacție dedicat, împlinește 10 ani de la prima apariție. De 10 ani este sursă de informare pentru locuitorii comunei Birda dar și pentru cititorii de pe alte meleaguri, odată cu apariția revistei în format electronic. Prin diversitatea subiectelor abordate, atenta documentare, prin ilustrațiile de calitate grafică remarcabilă, revista „Arhanghelul” își găsește locul binemeritat în galeria publicațiilor de acest gen”.

    Prof. Iosif Marius Circa a prezentat o recenzie amănunțită a volumului lansat acum. După prezentarea capitolelor, vorbitorul a încheiat cu ,,Cronica parohială” din ultimii cinci ani ai parohiei Birda: ,, ,„Cronica parohială” , se întinde pe un spațiu de 80 de pagini, cu referire doar la ultimii cinci ani, o adevărată broșură cu informații concrete și chiar detaliate. Este un jurnal al întregii vieți parohiale de la Birda. Vă rog, să citiți, măcar selectiv, și vă veți încărca pozitiv sufletul cu un belșug de activități: concursuri de religie (20), concurs de toacă (2), pelerinaje (5), participări și organizări de întâlniri ale Forumului publiciștilor bănățeni (11), lansări de cărți (8), comemorări și pomeniri ale unor personalități (22), prezența activă la simpozioane (6), împărtășiri ale copiilor (14), sărbători religioase și naționale ale neamului (27), unele secondate de concerte în parcul bisericii, donări de rechizite pentru elevii din parohie (9), recitaluri de colinde (5), sfințiri (3), inaugurări (2), activități catehetice cu copiii (numeroase), daruri de sărbători (5), taina maslului (10) și multe, multe alte acțiuni. Rămâi impresionat de volumul mare de activițăți cu rol educativ, formativ săvârșite de acest supraom. Te întrebi de unde atâta energie, atâta pasiune și atâta dragoste pentru credință, cultură, neam, țară și limbă!...”.

      Au mai luat cuvântul dl. Ghiță Blejușcă, secretarul Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, care s-a oprit asupra volumelor de popularizare dedicate Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și pictorului Filip Matei; Prof. Ioan Traia care a prezentat cărțile tipărite de redactorul-șef al revistei ,,Arhanghelul”; Prof. univ. dr. Ioan Viorel Boldureanu, cunoscutul etnolog bănățean a făcut vorbire despre însemnătatea revistei ,,Arhanghelul” în cuprinsul literaturii bănățene.

     Eleva Flavia Noje de la Școala Gimnazială din Birda printr-o intervenție simțită a împărtășit celor prezenți despre participarea sa la prima lansare de carte.

    La final, părintele Valentin Bugariu a mulțumit colaboratorilor, cititorilor, elevilor și profesori și credincioșilor prezenți pentru această sărbătoare oferită revistei ,,Arhanghelul” și prin intermediul acesteia comunității parohiale și filiale din Birda și Sângeorge.