vineri, 9 septembrie 2022

Simpozion Partoș – Istorie

 

      În organizarea Mănăstirii Partoș s-a desfășurat vineri, 9 septembrie a. c., un simpozion cu tema ,,Partoș – Istorie”, care își propune dezvelirea unor aspecte din trecutul localității și a vetrei monahale.

      Manifestarea a fost găzduită de sala ,,Banatul” a complexului monahal și a fost moderată de către P. Cuv. Arhim. Simeon Stana, starețul mănăstirii și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei.

    Starețul mănăstirii a rostit un cuvânt de bun venit. Domnul Lucian Trifonescu, primarul Comunei Banloc a prezentat satul aparținător comunei, Partoș ca o localitate cu valori comunitare întreținute de Mănăstirea de aici.

       Șirul comunicărilor a fost deschis de comunicarea ,,Mănăstirea Partoș – dovezi arheologice” alcătuită de dr. Luminița Munteanu-Dumitriu care și-a închinat lucrarea memoriei Înaltpreasfințitului Mitropolit Nicolae. Lucrarea prezentată înșiruie descoperirile făcute în vatra satului: locuințe de tip bordei, 25 de morminte în cimitir, ansamblul monahal din veacul al XV-lea.

        Prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, muzeograf și harnic monograf a prezentat comunicarea ,,Mănăstirea Partoș”. Rod al unei fecunde documentări din care a izvodit volumul: Partoș. Contribuții monografice (2018), lucrarea prezintă date legate de așezarea topografică a mănăstirii, hramul și rostul mănăstirii de-a lungul timpului, personalități ecleziale care au trecut prin această mănăstire, elemente de artă bisericească.

      Preotul dr. Valentin Bugariu a susținut comunicarea ,,Viața Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” în cuprinsul căreia a vorbit de problema canonizării Sfântului, izvoarele și lucrările care-l menționează pe Sfântul Iosif, dezvoltarea cultului și viața ierarhului bănățean.

     Domnul Dan Radosav, cunoscut jurnalist și manager al Muzeului Satului Bănățean, a scos în priveliște importanța unui simpozion istoric pentru localitatea Partoș și a detaliat etapele elaborării Monografiei Partoșului a cărei co-autor și este.

        Prof. univ. dr. Doru Radosav de la Universitatea clujeană a susținut referatul ,,O nouă cronologie a Mănăstirii Partoș” în care folosindu-se de precauția metodică prezintă principalele izvoare ale mănăstirii: istorice, arheologice și ficționale. Autorul propune ca an al întemeierii vetrei monahale anul 1290, un an acreditat prin tradiția locului.

        La final au urmat discuțiile libere care au vizat temele susținute cu acest prilej.