luni, 15 august 2022

Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor în parohia Birda

 

   Luni, 16 august cu prilejul sărbătorii Sfinților Martiri Brâncoveni se sărbătorește și Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

       În 15 august după oficierea Vecerniei în biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost organizată o seară de poezie creștină dedicată poetului Vasile Voiculescu, prin cateheză, expoziție de carte, recitiri din opera literară și vizionarea filmului documentar ,,Duhul literaturii”, produs de Televiziunea Română.

       Cateheza cu tema ,,Rugăciunea lui V. Voiculescu” a detaliat viața și opera poetului român, mărturia creștină a poeziei și suferințele îndurate pentru a-L face cunoscut pe Mântuitorul Iisus Hristos. În argumentarea catehezei, vorbitorul s-a sprijinit pe caracterizarea făcută de profesorul N. I. Herescu pe care o iscălea în revista ,,Gândirea” din 1943: ,,Sunt scriitori care au rămas cu o generație în urmă: scriu ca înaintașii și sunt iubiți de bătrânii vremii. Sunt apoi scriitori care merg în pas cu epoca; ei dețin rețeta timpului și sunt favoriții contemporanilor. Sunt, în fine, scriitori care au ieșit din rânduri, care au făcut un pas înainte; depășindu-și vremea, ei scriu pentru generația următoare. V. Voiculescu este unul dintre aceștia din urmă”.

        Pornind de la această mărturisire a fost dezbătută poezia religioasă din primele volume care au apărut sub influența lui Al. Vlahuță și poezia postumă de sorginte creștină, filocalică și alcătuită sub influența ,,Rugului Aprins”.