luni, 19 ianuarie 2015

,,Orient latin”, 2014, nr. 4

Prin amabilitatea domnului Ilie Chelariu, redactor - șef al revistei ,,Orient latin” am primit la parohie ultimul număr al publicației pe anul 2014. Realizată în 40 de pagini revista de cultură timișoreană cuprinde de astă dată un editorial, creații literare, știri din viața literară, pagini de istorie și crirică literară, recenzii, prezentări de carte și un calendar cultural.
Articolul de fond este semnat în pagina a doua de către Ilie Chelariu, ,,Călare pe mârțoagele prezentului...” are ca punct de plecare un poet trecut aproape neobservat prin viață, Ion Chichere și prezentul: ,,Lumea scrisului e reglată de reguli imuabile și obiective, iar personalizarea ei prin decizii subiective nu înseamnă mare lucru, poate niște teme de cercetare la un eventual Institut de Cercetare a Crimelor Capitalismului Literar, că despre ăla al crimelor comunismului m-am lămurit: delatorii noștri sunt telente de omenie, ai lor niște scribi nenorociți! ” (p. 2). Această aserțiune se sprijină pe o informație din pagina a patra la categoria: ,,Pam-pam!”: ,,Guvernul, cult și darnic, ca toate guvernele...” din care aflăm că 590.000 lei vor sprijini doar șapte reviste de cultură ale Uniunii Scriitorilor, restul nu contează...
Istoria și critica literară este ilustrată de materialele: ,,Corespondență Gheorghe Azap - Alexandru Jebeleanu” (p. 13-18) și Adrian Dinu Rachieru, ,,Augustin Buzura și criza morală” (p. 30-33). Revista mai conține poezie semnată de Emil Brumariu, Ovidiu Gligor, Ion Oprișor și Adelina Dezescu; șiri din viața culturală: plecarea în veșnicie a criticului literar Olimpia Berca și a poetului Gheorghe Azap.
Publicația trimestrială se încheie cu recenzii, prezentări de carte și un calendar cultural.
Felicitări celor doi truditori Nina Ceranu și Ilie Chelariu și dorință de lectură tuturor!