miercuri, 26 august 2015

,,Bocșa Culturală”, nr. 2-3 (89-90), 2015

A apărut revista ,,Bocșa Culturală”, publicație în 48 de pagini editată de Biblioteca ,,Tata Oancea” din Bocșa în coordonarea doamnei bibliotecar Gabriela Șerban, mangerul instituției amintite.
Așa cum am fost obișnuiți în paginile fiecărui număr sunt inserate inițiative precum și activități desfășurate de Bibliotecă. Sunt amintite și alte evenimente culturale locale, rubrici deja consacrate susținute de vechi colaboratori: prof. Stela Boulescu și prof. Dimitrie Costa, incursiuni în trecutul muzical (,,Zeno Vancea: Requiem – destinul unei capodopere a muzicii românești”, p. 13-14) de prof. dr. Constantin Tufan Stan, cultura Banatului Montan (,,Ada D. Cruceanu – Doamna culturii cărășene”, p. 5-6) de Gabriela Șerban și ,,Anul Sorin Titel”, p. 7-8 scris de Titus Crisciu.
Între realizările Bibliotecii Orășenești pot fi amintite câteva evenimente de seamă: Concursul religios ,,Gânduri către Dumnezeu” ajuns la cea de a VIII-a ediție. (p. 24). În cadrul întrecerii au participat 53 de elevi. Tot un alt concurs este ,,Întrecerea cărților” care a debutat anul acesta în spațiul generos al bibliotecii; expoziție de pictură realizată de Viorel Colțoiu (p. 27-28). Pictorul reșițean, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din orașul de pe Bârzava a urmat un stadiu de pictură bisericească sub îndrumarea maestrului Dan Caceu din Timișoara.
Sunt consemnate și alte acțiuni culturale locale: ,,Festivalul concurs ,,Aurelia Fătu Răduțu”, ajuns la ediția a XXII-a. Au fost prezenți 15 concurenți din județele: Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Dolj, Mehedinți, Cluj, Teleorman. Marele premiu a fost obținut de Cristian Tomoni din județul Timiș. (p. 11-12). Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Bocșa Română a fost gazda unui eveniment deosebit: slujirea pr. prof. dr. Ioan Sauca, consilier patriarhal și director al Institutului Ecumenic din Bossey (p. 17). Părintele paroh Silviu Ferciug ne anunță prin intermediul revistei de împlinirea a 140 de cântare bisericească corală locală (1875-2015). Cu acest prilej va fi lansată și o monografie a Corului bisericesc iscălită de Silviu și Liana Ferciug și dr. Viorel Dorel Cherciu care va fi imprimată de Editura reșițeană Tim. În categoria diverse amintim studiile: ,,Își au și ele, cuvintele, soarta lor” (p. 39; 48) de prof. dr. Viorel C. Ioniță din Câlnic și ,,Contribuția vlădicii Elie Miron Cristea la dezvoltarea culturii românești. Etape semnificative”. (p. 40-42) de pr. dr. Valentin Bugariu.
Editorialul intitulat ,,Să ne prețuim valorile” aparține doamnei Gabriela Șerban și ne amintește de un eveniment deosebit ,,Ioan Cărmăzan, cetățean de onoare al județului Caraș-Severin”. Din cuprinsul articolului aflăm că distinsul cineast bocșan Ioan Cărmăzan a fost recompensat de Consiliul Județean cu titlul de Cetățean de onoare prin hotărârea 74 din 17 iunie 2015. Acest titlu onorific a fost obținut la propunerea Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” (p. 1). Din prezentarea biografică aflăm că regizorul Cărmăzan s-a născut la 27 iunie 1948 în Satchinez, Timiș, unde au activat părinții ca dascăli. La vârsta de 3 ani familia s-a reîntors în Bocșa, ,,spațiul pe care Ioan Cărmăzan îl consideră natal, deoarece aici crește, aici învață, aici se formează, de aici pornește în viață și carieră”. (p. 1). Absolvent al Facultății de Matematică a Universității din Timișoara (1971) și a Institutului de Teatru și Film din București. (1978). El este autor al mai multor filme documentare între care se rânduiește cel care ilustrează viața localității natale ,,Negustorul de amintiri” (2009). Tot orașului îi dedică două cărți: Povești din Bocșa și Mica țiganiadă.
Cea mai izbutită caracterizare a sărbătoritului este realizată prin intermediul revistei new-yorkeze ,,Cineast Magazine”: ,,Cărmăzan este un fel de Bulgakov, al României. Filmele lui sunt profund subversive, nu pentru că atacă comunismul, ci pentru că în ignoră”. (p. 2).

Felicitări truditorilor publicației pentru cuprinsul atât de bogat ce relevă cititorilor fideli momente din cultura și spiritualitatea locului dar al Banatului în general.