miercuri, 19 august 2015

,,Vatra satului”, X, nr. 34, 2015

De praznicul ,,Adormirii Maicii Domunului” a apărut cel de-al doilea număr al publicației ,,Vatra satului” din Ferendia (jud. Timiș).
            Numărul debutează cu o cronică a unui eveniment cultural iscălit de prof. Iosif Marius Circa, ,,La Ferendia, primăvara culturală și-a revărsat cu dărnicie dulcea mireasmă peste sat”. Evenimentul aniversării a zece ani de apariție neîntreruptă a revistei sătești locale a debutat cu slujba Te-Deumului, urmată de animtiri, prezentări de carte, incursiuni în literatura bănățeană precum și noi apariții publicistice realizate de Editura David Press Print. Pe 23 mai 2015 ,,în frumoasa biserică ortodoxă din localitate s-au adunat pentru întâlnirea culturală oameni din toate categoriile, adevărați prieteni: universitari de marcă, primari de referință, redactori de reviste, autori de zămisliri literare, izvoditori de monografii, preoți, medici, profesori, oameni care iubesc arta și frumosul”. (p. 2). Cuvintele de bun venit rostite de prof. Ioan Traia, muzeograf și președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat și cel al prof. Iosif Marius Circa, redactor-șef adjunct al publicației aniversate pot deveni mărturii ale credinței în promovarea culturii rurale: ,,Prin cuvintele noastre sincere, vă aducem o firavă mângâiere, o undă de lumină în întunericul prezent. […] Suntem aici, ca împreună să cucerim încă un colț din vastul peisaj al culturii”. (p. 2).

            Din cuprinsul acestui număr mai spicuim și alte sărbători locale: ,,Jumătate de secol de la absolvirea școlii de la Ferendia” de I. Traia (p. 7), ,,Hramul Bisericii” (p. 8), ,,Cetățean de onoare al orașului Deta” (p. 8-9). Titlul va fi decernat prof. Iosif Marius Circa (n. 1 sept. 1941), profesor, director de școală, colaborator al revistelor rurale, redactor-șef adjunct al revistei ,,Vatra satului” și membru al Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat. Publicația se încheie cu prezentarea lucrărilor ,,Forumului publiciștilor bănățeni la Muzeul Satului”. (p. 9-10).