sâmbătă, 29 august 2015

,Învierea” – 25 de ani de misiune prin presa scrisă

            Revista eparhială ,,Învierea” a împlinit 25 de ani de apariție neîntreruptă în peisajul presei scrise timișorene. Pentru a marca acest eveniment aniversar Colegiul de Redacție a pregătit un număr special în 96 de pagini.
            Sumarul revistei este cuprins din cuvinte de felicitare scrise de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Ioan, mitropolitul Banatului, Preasfințitul Lucian, episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Tot în aceeași tematică se înscriu contribuțiile: redactorului – coordonator, Preot dr. Marius Florescu, a vicarului eparhiei, a unor profesori de teologie, protopopi, preoți, mireni ș. a. m. d..
            Pe coperta revistei se găsește precizarea: ,,… Închinăm acest număr, ca un pios omagiu, Părintelui nostru Mitropolit Nicolae, fondatorul foi eparhiale ‹‹Învierea››”. (Din partea Redacției).
            Întâiul cuvânt de felicitare aparține Preafericitului Daniel, episcop-vicar la Timișoara în vremea plămădirii primului număr al publicației bisericești din Banatul de Câmpie: ,,[…] Într-o vreme în care există multe lipsuri privind cunoașterea valorilor credinței creștine ortodoxe, revista ‹‹Învierea›› lucrează pentru a transmite către societatea românească de astăzi lumina credinței și vieții spirituale creștine ca factor de speranță și de comuniune în societate”. (p. 1).
            Părintele dr. Ionel Popescu, vicarul eparhiei Timișoarei este autorul unui articol intitulat: ,,Redactorii foii bisericești ‹‹Învierea››”. (p. 11-12). Din cuprinsul materialului aflăm că primul Colegiu de Redacție a fost compus din: Arhiepiscopul și Mitropolitul Nicolae (președinte), Preasfințitul Daniel Lugojanul (vicepreședinte),  preot Ioan Olariu (redactor), preot Ilie Maier, protopop Vasile Petrica, preot prof. Nicolae Achimescu (membrii).
            Primul redactor a fost preotul Ioan Olariu (1923-2005) de la parohia Iosefin. Absolvent al Școlii Normale și al Academiei Teologice din Timișoara, autor al unor articole publicate în revista teologică ,,Mitropolia Banatului” din Timișoara.
            În răstimpul iulie – octombrie 1998 a consus destinele publicației, Mircea Szilagyi, profesor de Religie la Colegiul Bănățean din Timișoara. Absolvent al Facultății de Teologie din Timișoara, și al ciclului de studii aprofundate ,,Pastorație și viață liturgică” din cadrul Facultății de Teologie din București. A fost hirotonit preot pentru parohia Românești, apoi consilier bisericesc în Eparhia Caransebeșului. Din 2008 preot paroh la parohia Ghiroda Nouă, iar din 2010 protopop la Protopopiatul Timișoara II. În această perioadă în Colegiul de Redacție au fost cooptați preotul lector Eugen Jurca și preotul Mihai Petrovici.
            În perioada 1999-2001 și 2004-2005 redactor coordonator a fost a fost părintele dr. Adrian Carebia, absolvent al Facultății de Teologie ,,Andrei Șaguna” din Sibiu și al cursurilor de doctorat în teologie ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, doctor în teologie (2006). Din 2001 redactor al revistei ,,Altarul Banatului”, preot paroh al parohiei Ciarda Roșie și cadru didactic asociat al Facultății de Teologie din Timișoara.
            Redactorul actual este Părintele dr. Marius Florescu din 2001 cu o întrerupere pentru studii (2004-2005). Absolvent al Facultății de Teologie din Timișoara, cursuri doctorale în teologie la Cluj-Napoca finalizate cu obținerea titlului de doctor (2013). În prezent lector universitar la Facultatea de Teologie din Timișoara și preot slujitor la Mănăstirea Timișeni-Șag.
În cadrul Redacției din 2000-2007 au intrat Preasfințitul Lucian Lugojanul (președinte), urmat de Preasfințitul Paisie Lugojanul din 2007-2013 în aceeași demnitate, apoi vicepreședinte, iar ca membrii: preoții Aurel Miculescu, Zaharia Pereș, Ioan Bude și Ștefan Marcu.
Un interesant material ,,Viața Protopopiatului Deta oglindintă în revista ‹‹Învierea››” este iscălit de P, On. Părinte Ioan Prisăcean. În cadrul activității bisericești se înscriu cele liturgice, misionare și culturale: slujbe de binecuvântare și sfințire săvârșită de ierarhii eparhiei, serbarea hramurilor mănăstirilor, înfrățiri între parohii din eparhie, programe educative: ,,Hristos împărtășit copiilor”, participarea unor clerici la Simpozioane Internaționale, activitatea unor coruri bisericești precum și tipărirea și difuzarea unor reviste parohiale.
Alte ariticole din acest număr sunt închinate vieții și activității întemeietorul revistei: Înaltpreafințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, ,,Mitropolitul Dr. Nicolae Corneanu, cărturarul umanist, membru de onoare al Academiei Române” (p. 3-5), Pr. Conf. univ. dr. Nicolae Morar, ,,Mitropolitul Nicolae Corneanu și editorialul revistei ‹‹Învierea››” (p. 14-17) și preot dr. Marius Florescu, ,,Mitropolitul Nicolae Corneanu și grija pentru ‹‹Învierea››” (p. 25-27).

Din partea parohiei Birda, C. Păr. Valentin Bugariu a publicat articolul intitulat ,,Minima pastoralia. Mesaj de felicitare adresat revistei ‹‹Învierea››”, în care au fost consemnate contribuțiile mitropolitului Nicolae la dezvoltarea vieții bisericești locale.