vineri, 1 ianuarie 2016

Sfânta Liturghie și Te-Deumul de Anul Nou la Birda

Vineri, cu începere de la ora 10,00 a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare a fost urmată de Te-Deumul cu prilejul Anului Nou. La finalul serviciului liturgic a fost citit un raport de activitate pe anul 2015.

Raport la activitate al Parohiei Birda pe anul 2015*


            Parohia Ortodoxă Birda face parte din Protopopiatul Deta, fiind o parohie rurală de categoria a II-a având conform Conscripției parohiale un număr de 820 de credincioși. În parohie sunt 512 credincioși maturi și 130 copii, iar în filia Sîngeorge: 148 credincioși majori și 30 de copii.
            Parohia dispune de biserică parohială, capelă în filie, cimitir confesional și capelă mortuară în cimitirul din Birda.

            I. Sub raport religios – pastoral Parohia a desfășurat un serviciu religios public atât în parohie cât și în filie. Acesta a fost compus din Vecernie și Sfânta Liturghie în duminici și sărbători, slujba Acatistului și a Paraclisului Maicii Domnului Vinerea și Sâmbăta. În timpul Postului Mare a fost oficiată Sfânta Liturghie a Sfântului Grigore Dialogul, Miercurea și Vinerea.
            În ce privește săvârșirea Sfintelor Taine și ierurgii au fost oficiate: 7 boteze, 8 cununii și 17 înmormântări. Taina Maslului a fost oficiată bianual în parohie și anual în filie. Tainele Spovedaniei și Împărtășaniei au fost administrate în special în cele 4 posturi bisericești dar și de câte ori a existat o solicitare.
            Au fost marcate prin rugăciuni speciale: Ziua Eroilor și Ziua Națională a României.
            Pentru cei răposați au fost oficiate slujbe de pomenire la soroacele îndătinate în biserică și la cimitir cu prilejul Moșilor de Vară și de Iarnă, a praznicului Învierii Domnului și la sărbătoarea Sfinților Arhangheli.
            Apa a fost sfințită cu prilejul Bobotezei (sfințirea mare a apei), a Izvorului Tămăduirii (sfințirea apei în Săptămâna Luminată) și a sfințirii mici a apei cu ocazia sfințirii caselor, a unor icoane ș. a. m. d..
            Grija pastorală a urmat două căi: generală și personală. Cu acest prilej au fost sființite casele cu prilejul: Înălțării Sf. Cruci, Nașterii Domnului, Bobotează și a Sf. Paști. Pastorația personală a fost accentuată prin Taina Spovedaniei și a diferitelor întâlniri cu credincioșii.
            În prima săptămâna a Postului Mare a fost organizată ,,Săptămâna duhovnicească” cu servicii religioase zilnice, cateheze, cerc de desen religios și pelerinaj de o zi la mănăstiri: Partoș și Prislop. (jud. Hunedoara).

            II. Sub aspect catehetic – cultural Parohia a înregistrat câteva activități în latura educației religioase. Cu prilejul oricărui serviciu religios public a fost susținut un cuvânt de învățătură: predică, cateheză, predică ocazională, pareneză și necrolog.
            În colaborare cu Școala Gimnazială din localitate au fost derulate câteva concursuri în faza locală, cu prezențe în celelalte etape: zonală și județeană. Copiii au fost angrenați în proiecte educative și filantropice propuse de Pareiarhie și Mitropolie.
            La nivel local s-a desfășurat Olimpiada la disciplina Religie. A fost implementat Concursul de miniproiecte: ,,Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” compus din activități religigioase: participarea la Sf. Liturghie, împărtășirea cu Sf. Taine, angrenarea în recitativul liturgic (citirea Apostolului, rostirea Crezului) și activități educative: cateheze, piesă de teatru, meci de fotbal, confecționarea de mărțișoare, obiecte artizanale, dulciuri de post etc.
            Elevii au participat la trei concursuri religioase: două desfășurate în parohie având ca țintă copiii din clasa a III-a: ,,Bucuria Învierii în suflet de copil”, ,,Bucuria Nașterii în suflet de copil” și și unul județean ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” cu rezultate bune și foarte bune.
            Au fost derulate mai multe comemorări și s-au marcat unele zile importante: ,,Tohăneanu – 90. Medalion comemorativ” (7 mai); ,,Pomenirea Mitropolitului Nicolae” (1 oct.) și ,,Ziua Internațională a Bibliei” (13 nov.). Cu aceste prilejuri au fost oficiate slujbe religioase, cateheze, expoziție de carte, au fost montate filme documentare tematice. Cei prezenți au fost răsplătiți cu: volume religioase, iconițe, medalioane și diplome.
            Copiii din Sîngeorge au participat la Te-Deumul cu prilejul Zilei Eroilor (Înălțarea Domnului) participând cu cântece și poezii. La toate activitățile elevii au fost îndrumați și pregătiți de cadrele didactice: profesorul de religie, institutori.
            Cultura creștină s-a manifestat prin organizarea de Parohia Birda a Cercului pastoral – misionar zonal prin participarea a 6 preoți din parohiile învecinate. Această adunare a presupus o seară de rugăciune și meditație compusă din slujba Vecerniei, cateheză, vizionarea unui material power – point realizat pentru Anul Misiunii al Parohiei de Parohiei Birda care ilustrează activitățile pastorale și misionare derulate.
            A apărut în cursul anului 2015 revista locală de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” trimestrial în 100 exemplare ̸ număr.
            Tot Parohia a editat: calendare creștin – ortodox de buzunar (100 buc.); iconițe cu chipul ,,Sfântului Ioan Gură de Aur” (200 buc.), medalioane comemorative ,,Tohăneanu - 90” (100 buc.). Tot la parohie a fost distribuite: revista eparhială ,,Învierea” și ,,Ziarul Lumina. Ediția de Banat”. Toate au fost distribuite gratuit atât în parohie, cât și în filie.
            Ca urmare a apariției publicației ,,Arhanghelul” s-au statornicit legături de prietenie cu 26 de reviste locale din județele: Timiș, Caraș-Severin și Arad, dar și din Banatul Sârbesc. Ca urmare a schimburilor culturale au fost donate Bibliotecii Comunale un număr de 11 volume și 201 reviste.
            Pe parcursul anului au fost achiziționate prin cumpărare, donație și abonament: 5 volume și 8 reviste centrale și mitropolitane care au îmbogățit fondul de carte al bibliotecii parohiale.
            Parohia Birda deține și o pagină de internet la adresa parohiabirda.blogspot.com. Pe această adresă au fost stocate 113 de știri, evenimente, recenzii și cronici literare.

            III. Filantropic – Social. Parohia a sprijinit activitățile filantropice inițiate de Centrul Eparhial prin colecte în bani și alimente care au vizat: Fondul Central Misionar, sprijinirea Televiziunii Trinitas, a Școlii Antim Ivireanul din Timișoara, a Anului Omagial. Pe plan parohial a fost realizat în Postul Paștilor un proiect filantropic pentru ajutoararea a cinci copii aflați în risc social. Pentru Crăciun au fost pregătite 100 de pachete cu dulciuri și fructe distribuite atât în parohie, cât și în filie.

            IV. Financiar – economic. La date de 31. 12. 2015 Parhia nu are debite către Protopopiat sau Arhiepiscopia Timișoarei, ori furnizori de bunuri și servicii. La sfârșitul anului, Parohia înregistrează următoarea situație economico – financiară pe capitole și subcapitole bugetare:
            Venituri: 92. 886, 21 lei
            Cheltuieli: 92. 676, 22 lei
            Sold: 209, 99 lei
Venituri efective:
            Sold: 16. 675, 21 lei
            Cult: 18. 445 lei
            Servicii religioase: 7. 973, 5 lei
            Mir și Tas: 11. 973, 5 lei
            Lumânări: 2. 671 lei
            Calendare: 620 lei
            Ob. cult: 55 lei
            Ajutoare financiare Arhiepiscopie: 5.000 lei
            Ajutoare credincioși: 2. 070 lei
            Resturi lumânări: 275 lei
                                   Total venituri efective: 65. 758, 71 lei
Venituri tranzitorii:
            Lumânări: 6. 629 lei
            Calendare: 2. 800 lei
            Ob. cult: 292, 5 lei
            F. C. M: 400 lei
            Eparhii și sinistrați: 424 lei
            Impozite salarii: 6. 283 lei
            Fond Sănătate: 3. 095 lei
            Ajutor Șomaj: 291 lei
            C. A. S: 5. 913 lei
                                 Total venituri tranzitorii: 26. 127, 5 lei.

Cheltuieli
Cheltuieli efective:
            Exercitare cult: 7. 419, 71 lei
            Acte normative și publicații: 2. 687 lei
            Birotică și curățenie: 963, 02 lei
            Cărți bibliotecă: 200, 95 lei
            Cheltuieli cu încălzirea: 1. 480, 06 lei
            Energie electrică: 1. 465, 72 lei
            Reparații la clădiri: 18. 888, 465 lei
            Asigurări clădiri: 623 lei
            Deplasări: 334 lei
            Taxe poștate și telecomunicații: 978, 38 lei
            Comisioane bancare: 938 lei
            Remunerații personal: 19. 600 lei
            C. A. S: 3. 442 lei
            Ajutor Șomaj: 109, 44 lei
            Fond Sănătate: 1. 134 lei
            C-ții eparhiale: 1. 000 lei
            C-ții protopopești: 1. 000 lei
            0, 168: 42, 587 lei
            0, 25: 54, 475
            P. M: 69 lei
            S. S. M: 36 lei
            Donații și subvenții acordate: 2. 897, 29 lei
            0, 85 lei: 185, 623 lei
                                   Total cheltuieli efective: 65. 548, 72 lei
Cheltuieli tranzitorii:
            Lumânări: 6. 629 lei
            Calendare: 2. 800 lei
            Ob. cult: 292, 5 lei
            F. C. M: 400 lei
            Eparhii și sinistrați: 424 lei
            Impozite salarii: 6. 283 lei
            Fond Sănătate: 3. 095 lei
            Ajutor Șomaj: 291 lei
            C. A. S: 5. 913 lei
                                 Total cheltuieli tranzitorii: 26. 127, 5 lei.
Depășirea veniturilor asupra cheltuielilor: 209, 99 lei (sold 2016).
           
            V. Activități gospodărești. În anul 2015 s-au efectuat mai multe lucrări care au vizat: casa parohială, capela din filie și cimitirul confesional din Birda.
            La casa parohială a fost schimbată învelitoarea lemnoasă (parțial) și ceramică (integral) al casei pe o suprafață de 325 m2. Costul total al lucrării a fost de 18.000 lei.
            La capela din Sîngeorge a fost confecționat un iconostas din lemn care apoi a fost lăcuit, lucrare în valoare de 1. 798, 87 lei.
            Pentru biserica din Birda au fost achiziționate două mese și bănci necesare în derularea activităților catehetice.
            A fost refăcut gardul de la cimitir. Lucrarea complexă a presupus lucrări de defrișare a vegetației sălbatice, lucrări de amenajare și montare a panourilor de gard și a plasei de gard pe o suprafață de 220 m. Plata lucrărilor în valoare de 79. 235, 85 lei a fost suportată de Primăria și Consiliul Local din Birda.
           
            VI. Diverse.
            Cuantumul contribuțiilor către Sf. Biserică vor rămâne și în 2016 la aceleași sume cu excepția contribuției de cult case se va ridica la 35 lei ̸ persoană în anul acesta.
            Cei care nu au plătit până în prezent această contribuție, ea va fi achitată la valoarea anului în vigoare.
            Cuvinte de mulțumire îndreptăm către Domnul Primar, către membrii Consiliului Local care au sprijinit activitățile gospodărești și misionare. Prin această contribuție s-a realizat gardul de la cimitir și cele două pelerinaje pentru adulți și copii. Totodată mulțumiri tuturor colaboratorilor, tuturor credincioșilor care au fost alături de Sf. Biserică la serviciile religioase, dar și celor care au sprijinit uman și material proiectele derulate. Orice faptă bună poate fi considerată o rugăciune adresată lui Dumnezeu.
           

             
             



* Prezentul Raport de activitate a fost prezentat în sedinţa de lucru a Consiliului Parohial din 31. 12. 2015 şi în Adunarea Parohială din 1. 01. 2016.