miercuri, 30 decembrie 2015

,,Bocșa Culturală”, nr. 3 – 4 ̸ 2015

Am primit la parohie cel de-al 91-92 număr din cel de al XVI-lea an de apariție neîntreruptă al prestigioasei publicații locale de la Bocșa. Chiar dacă acest număr începe într-un ton elegiac cu poezia ,,Triste-s despărțirile…” de Doru Popovici acest număr prezintă un sumar bogat evenimente petrecute la la umbra pădurii în orașul de la Bârzavă.
Înfăptuirile culturii de la Bocșa se deschid cu o manifestare deosebită: lansarea unui volum într-un cadru ecleziastic cu personalități ale vieții culturale din Banat și nu numai. Inimosul și priceputul cronic al zilei de 19 septembrie a. c., doamna bibliotecar Gabriela Șerban, managerul Bibliotecii ,,Tata Oancea” din Bocșa iscălește cronica: ,,Corul ‹‹Armonia›› din Bocșa Română la ceas aniversar. 140 de ani de activitate neîntreruptă”. Din acest material aflăm că elementele festive au fost: primirea ierarhului Lucian al Caransebeșului, oficierea slujbei de Te-Deum și sfințirea noului steag al Corului precum și a Parastasului pentru coriști trecuți în veșnicie. În partea a doua a evenimentului a fost lansat volumul Corul bisericesc din Bocșa Română. Monografie (1875 – 2015), Editura Tim, Reșița, 2015, 351 p. de Silviu Ferciug, Liana Ferciug, Dorel Viorel Cherciu. Despre această însemnată monografie a Corului bisericesc au vorbit: prof. univ. dr. Nicolae Bocșan, prof. dr. Constantin Tufan Stan, istoricul și criticul literar Gheorghe Jurma, prof. univ. dr. Dumitru Jompan și Gabriela Șerban. (p. 2).
În celelalte pagini apar rubrici consacrate și momente sărbătorești: ,,Ioan Cărmăzan, între emoție și destăinuire” (p. 11); ,,Festivalul Internațional de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean ‹‹Tata Oancea››, ediția a XXXIX – a, Bocșa 6. 11 – 7. 11. 2015” de Ioan Liuț (p. 16) și ,,Sorin Titel în fondul de documente al Bibliotecii Orășenești ‹‹Tata Oancea›› Bocșa. Scurtă prezentare a fondului special” de Gabriela Șerban. (p. 17).
Alte două momente au fost comemorarea basului Nicolae Florei odată cu împlinirea a 15 ani de la înveșnicire (p. 18-19) și apariția cărții Gânduri către Dumnezeu cu contribuțiile poetice, eseistice și artistice din domeniul religios al copiilor din urbe.

Felicitări doamnei Gabriela Șerban și pentru această frumoasă realizare culturală din Bocșa.