joi, 24 decembrie 2015

,,Spirit Viu”, an. I, nr. 1

În toamna aceasta a apărut sub egida Societății ,,Fiii Satului” din Ramna revista bianuală ,,Spirit Viu”, publicație care își va propune să ilustreze fapte al trecutului locului, realizări de astăzi, punctând tot ce este frumos în acest colț de țară bănățean. Redacția alcătuită din preotul Vasile Chindriș, profesorii Liliana Enășel și Iconia Craioveanu este condusă de redactorul-șef: prof. dr. Bogdan Enășel.
În cuprinsul acestui număr ne-am oprit la două materiale care ilustrează atât de bine cercetarea monografică a locului: ,,Prof. Traian Simu. Medalion biografic” de Liliana Cristina și Bogdan Enășel în paginile 3; 4; 6 și ,,Profesorul Nicolae Roșu. Evocare” de Jur. Achim Crețu în paginile 5-6. Aceste articole nu fac altceva decât să scoată din colbul uitării rămnenți de altădată, modele pentru cei de azi.
Revista mai cuprinde și restituiri din literatura dialectală și cea a folclorului locului, devenirea unei biserici și rostul ei în viața satului.

Felicităm pe redactori, sponsorii acestui număr și dorim revistei noi și noi numere pentru statornicirea spirituală a așezării.