joi, 17 decembrie 2015

,,Vatra satului” nr. 35, 2015

Prin amabilitatea domnului prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat am primit la parohie numărul al 35 – lea al publicației rurale ferengiene. Revista de la Ferendia a sărbătorit anul acesta în mod festiv împlinirea a zece ani de apariție neîntreruptă.
Din acest număr ne-au reținut mai multe articole care dau sens existențial cuprinsului: ec. Ghiță Leu cu o amintire care ne aduce în atmosfera trecutului unui om, profesionist și al unei staturi morale desăvârșite din vatra satului: ,,Taica Pera”. Prof. Iosif Marius Circa ne familiarizează cu sărbători din viața așezării: ,,Ruga satului - un praznic al bisericii străbune” și preotul Dragan Giorgiev cu realizări parohiale ale bisericii pe care o păstorește în darea de seamă: ,,Cei șapte ani… de acasă”.

Dincolo de conținut, materialele insuflă cititorilor din sat sau de aiurea prospețimea sărbătorii satului ca mod de trăire a vieții, sărbătorescul ceremonialului vieții îmbie cititorii la izvorul copilăriei tihnite la umbra băgrinului din pusta bănățeană.