duminică, 7 februarie 2016

,,Almăjul”, ianuarie, 2016

Prin amabilitatea domnului prof. Gheorghe Rancu - Bodrog, fondator și redactor șef am primit la parohie numărul din ianuarie al prestigioasei reviste de cultură din Caraș-Severin, ,,Almăjul”.
Editorialul, iscălit de muzeograful dr. Dacian Rancu evidențiază o sărbătoare din vatra satului, și anume marcarea a 20 de ani de la apariția revistei. Au fost împreună de Colegiul de Redacție, condeieri din presa rurală, universitari, muzeografi, arhiviști, muzeografi, juriști, medici, economiști, iubitori de cultură sătească din Serbia și România (jud. Arad, Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți). Tot acum, 12 decembrie 2015 s-a desfășurat prima ediție a Colocviilor revistei ,,Almăjul” din Șopotu Vechi.
Cu acest prilej a fost prezent la acest popas anivessar și prof. Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat. Din alocuțiune am spicuit două idei care fac referire la revista almăjană și misiunea acesteia: ,,Revista ‹‹Almăjul›› este prin excelență o revistă de cultură ce informează despre evenimentele culturale și istorice ce se petrec în Țara Almăjului, dar este și un vehicol de promovare a tradiției străbune. Tradiția pentru noi, nu este o sumă de obiceiuri pitotrești, ci reprezintă în primul rând o forță vie, capabilă să asigure coeziune și vigoare colectivitățiilor umane. Credința creștină și tradiția sunt două forțe care asigură permanență comunitățiilor, justificându-le existența”. (p. 11).
Din bogatul sumar am rețimut: poezie, prezentări de carte, rememorări istorice, incursiuni etnologice și folclorice, cronici ale unor publicații, medalioane biografice ș.a..
Revista poate fi consultată la biblioteca parohială!