vineri, 19 februarie 2016

,,Vatră nouă”, nr. 185 ̸ 2016

Am primit la parohie primul număr pe anul 2016 al revistei locale ,,Vatră nouă” de la Giarmata Vii.
Așa cum deja am fost obișnuiți, harnicul colectiv de redacție condus cu pricepere de P. On. Părinte Vasile Suciu, parohul bisericii ,,Nașterea Maicii Domnului” din localitate propune cititorilor diverse materiale: activități desfășurate pe plan local (simpozioane, lansări de carte), întreceri sportive, creații literare, articole cu conținut religios, creații literare, cronica parohiei ș. a. m. d.
Ne-a reținut atenția în mod deosebit conținutul a trei articole care fac referire la viața culturală bănățeană și raportul de activitate al Parohiei pe anul 2015.
În Editorial, Păun Ion Otiman a publicat comunicarea științifică susținută cu prilejul ,,Zilei Culturii Române” (15 Ianuarie) la Academia Română, filiala Timișoara de președintele filialei.Simpozionul desfășurat cu acest prilej a avut ca temă de lucru: ,,Contribuții bănățene la spiritualitatea romnească”. Acad. Păun Ion Otiman a susținut comunicarea ,,Priorități bănățene în cultura românească” în cadrul căreia, autorul, a amintit de aparția primului volum din Enciclopedia Banatului - Literatura din vastul program de cercetare al filialei timișorene a Academiei.
În cadrul comunicării, președintele filialei, insistă pe ideea culturii care poate fi definită drept: ,,cultivare a însușirilor intelectuale și morale ale unui popor”, iar singura cultură bună este cea autohtonă: ,,cultura națională este cultura adevărată”. (p. 3).
Pe plan local a fost organizat la Giarmata Vii cu sprijinul domnului Silviu Lombrea un Simpozion literar ,,Dor de Eminescu” pe 15 ianuarie. Această manifestare culturală a fost posibilă prin participarea preșcolarilor și elevilor de la cele două instituții școlare din localitate, a unor membri din Cenaclul Literar ,,Sorin Titel” din Timișoara. Cu acest prilej au fost recitate poezii din opera poetului, cântece pe versurile poetului național, lansări de carte din opera lui Nicolae Danciu - Petniceanu și Vlad Jerca - Cernea. (p. 6).
În sumarul revistei, părintele paroh Vasile Suciu prezintă un bogat ,,Raport de activitate pe 2015 al Parohiei Ortodoxe Giarmata Vii”. În cadrul acestuia întâlnim remarcabile realizări gospodărești: finalizarearea Așezământului Comunitar Preot Filip Doboș; activități religioase și pastorale: servicii publice, boteze, cununii, înmormântări, activitate catehetică și omiletică, oranizarea Săptămânii duhovnicești în Duminica a V-a din Postul Mare, pregătirea scenetei și colindelor cu prilejul Crăciunului, oficierea lunară a Tainei Sfântului Maslu, participarea copiilor din parohie la concursurile religioase inițiate de Arhiepiscopie. 
La nivel cultural a fost organizată cea de-a X-a ediție a reuniunii de ,,Cântece Pascale”, concertul de colinde ,,Din an în an”, ajuns la rându-i la cea de-a zecea ediție. A fost tipărită broșura monografică Parohia Ortodoxă Română Giarmata Vii, 24 p., trilingv în română, germană și engleză. (autor Preot Vasile Suciu), precum și revista lunară locală ,,Vatră nouă”. A fost ințiat și susținut apoi un Cerc de pictură de icoane pe sticlă ,,Icoana, fereastră spre cer”, pecum și corul parohial ,,Sfânta Maria” . La toate aceste realizări pastorale se adaugă cele sociale, purtarea de grijă față de cei aflați în dificultate, cei instituționalizați. Au fost realizate agape, pachete cu alimente de bază și dulciuri, au fost colectate haine și jucării, a fost srijinit prin contribuții activitatea socială a Eparhiei.
Revista poate fi consultată pe site-ul BANATERRA, secțiunea publicații parohiale.