sâmbătă, 27 februarie 2016

Întâlnirea publiciștilor bănățeni

Sâmbătă, 27 făurar cu începere de la orele 1000 a avut loc în incinta Muzeului Satului Bănățean prima întâlnire pe anul 2016 a membrilor Asociației Publiciștilor din Presa Rurală din Banat.
            În deschiderea întrunirii prof. Ioan Traia, președintele Asociație a rostit un cuvânt de întâmpinare, apoi lucrările întâlnirii au debutat cu rostirea de către participanți a rugăciunii ,,Tatăl nostru”. A fost expus programul zilei: prezentarea ultimelor cărți și reviste, urmând ca în partea a doua să fie discutate mai multe probleme organizatorice: primirea de noi membri, achitarea cotizației anuale, decernarea unor premii și distincții publiciștilor.
            Un cuvânt de bun venit a fost rostit de domnul Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănățenea care a arătat disponibilitate în găzduirea pe mai departe a tuturor lucrărilor Asociației. Muzeul Satului ,,fiind locul cel mai potrivit în păstrarea valorilor existente în hotarul satului de astăzi”.
            În prima secțiune destinată lansărilor editoriale au fost lansate opt cărți și două reviste.
            Cel dintâi vorbitor a fost seniorul Ion Murariu, profesor, publicist de referință din cultura bănățeană, autor a 10 volume și redactor al revistei ,,Lumina satului” din Giroc. Autorul a prezentat auditoriului volumul Consemnări critice, Editura David Press Print, Timișoara, 2015, 160 p.. Cartea tipărită sub imboldul profesorilor Eugen Dorcescu și Ioan David, pe întinsul a 5 capitole prezintă: medalioane literare, recenzii, studii monografice, precum și articole ale autorului publicate în presa locală. Majoritatea materialelor sunt destinate spațiului girocean: poetului Petru Chira, note care fac referire la Monografia comunei, a Bisericii, revistei parohiale ,,Iconostas”.
            Părintele Valentin Bugariu a prezentat cartea Biserică și Presă în Banat, Editura Sitech, Craiova, 2015, 201 p. Studiul își propune să ilustreze contribuțile Bisericii în dezvoltarea presei din Banat. Pe parcursul a șase capitole se încearcă ilustrarea sentimentului religios așa cum apare în presă. În istoria presei din provincia dintre Dunăre și Mureș am avut preoți proprietari de ziare, redactori ai acestora, membri în colegile de redacție, dar și pioneri ai unor publicații bisericești din Ardeal: ,,Telegraful român” de la Sibiu a fost condus între 1853 – 1856 de Dr. Pavel Vasici.
            Desigur, presa religioasă din Banat s-a dezvoltat începând cu imprimarea de preotul David Voniga a ,,Revistei Preoților”. Acest debut a fost urmat de alte valoroase inițiative de astă dată a tinerei Episcopii, apoi Arhiepiscopii a Timișoarei. Un loc deosebit în tratarea subiectului l-a avut apariția și dezvoltarea presei parohiale și sătești. În cazul celei din urmă, preotul are un rol deosebit, uneori membru în redacție, alteori colaborator al fiecărui număr. Cercetarea întreprinsă s-a bazat pe experiența unui ziarist american care afirma că satul, comunitatea fără publicație, e ca biserica fără de amvon.
            Economistul Petru Opruț a introdus pe cei prezenți în pitorescul satului natal, așa cum reiese din lucrarea Calea ferată forestieră și industrială ‹‹Trenul mic›› Voislova – Rusca Montană – Ruschița, Editura David Press Print, Timișoara, 2015, 333 p.
            Profesorul Gheorghe Lungu prin volumul Poezii târzii, Editura Eurobit, Timișoara, 2015, 116 p. a adus pe cei prezenți în lumea satului de odinioară și de totdeauna: ,,Nu vreau să uit de satul meu, ̸ Nici de bunul Dumnezeu.̸ ̸ Nu vreau să uit de casa mea, ̸ Căci greu m-am despărțit de ea. ̸ ̸ Nu vreau să uit de neamul meu, ̸ Nici de ce am drag pe lume eu”. Cartea are la origine sentimentul dragostei de folclor al autorului pe parcursul a șase secțiuni: Versurile mele, Dor de sat, Poezii în grai, Ode, Parodii, Adio.
            Ioan David de la Biblioteca Academiei Române, filiala Timișoara a oferit publicului titlul a două noi volume tipărite la David Press Print, o monografie închinată revistei timișorene Banatul și monumentala lucrare Enciclopedia Banatului. Literatura, Timișoara, 2015, 886 p cu 914 scriitori cercetați de 41 de autori.
            Etnologul Ioan Viorel Boldureanu a înfățișat cuprinsul a două noi volume, primul închinat unui fenomen unic din cultura tradițională a locului: Antologia literaturii dialectale bănățene. ‹‹Gura satului›› la Radio Timișoara, 20 de ani. Contemporanii, Editura Marineasa, Timișoara, 2015, de Ioan Viorel Bodureanu, Simion Dănilă și Cornel Ungureanu și Atlasul Etnografic al județului Timiș, Făget, vol. III, Editura Eurostampa, Timișoara, 2015 sub coordonarea prof. univ. Ioan Viorel Boldureanu.
            Dușan Baiski și Vasile Barbu au vorbit de revistele: ,,Morisena”, aflată la debut și ,,Tibiscus” ajunsă la numărul 288.
            În final au fost audiate fragmente din lucrarea de arhivare a graiului bănățean, cu exemplificări făcute de profesorii: Gheorghe Lungu și Ion Murariu: ,,pancovă”, ,,păcăni”, ,,leat”, ,,abțiguit” ș. a..

            Întâlnirea s-a încheiat cu tradiționala agapă.