sâmbătă, 23 iulie 2016

,,Bocșa culturală” nr. 2 (93) ̸ 2016

Prin amabilitatea doamnei Gabriela Șerban, bibliotecar, directorul Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa și diriguitorul acțiunilor culturale din urbe am primit la parohie ultimul număr al valoroasei reviste de cultură ,,Bocșa culturală”, o veritabilă cronică ilustrată a evenimentelor culturale petrecute aici, în județul Caraș-Severin, în întreaga țară. Prezentul număr propune pe parcursul a 44 de pagini mai multe rubrici deosebit de atrăgătoare pentru ochiul spiritual al cititorului: ,,Editorial”, ,,Evenimente”, ,,Dascăli de frunte”, ,,Aniversări”, ,,Să vorbim corect românește!”, recenzii, proză și poezie toate bine flancate de fotografie.
            Editorialul acestui număr poate fi încadrat în două sentințe cu valoare testamentară: ,,Iubesc Bocșa și bocșenii mei” și ,,Pentru mine Bocșa este o stare de spirit”. Între cele două stă viața unui om prof. univ. dr. Nicolae Bocșan (1947-2016), istoric, dascăl universitar, cercetător de elită a trecutului Banatului. Doliul orașului de pe Bârzavă este iscălit în numele delegației locale prezente la funeraliile marelui dispărut de Gabriela Șerban. Pentru cei interesați sunt înșiruite câteva din lucrările de specialitate a marelui dispărut: Franța și Banatul 1789-1815, Reșița, 1994; Ideea de națiune la românii din Transilvania și Banat (sec. al XIX-lea), Reșița, 1997 și Marele Război în memoria bănățeană 1914-1919, Cluj-Napoca, 2012. La aceste date inserăm și contribuția la dezvoltarea învățământului superior de la Cluj: ,,În perioada mandatului său de rector Universitatea Babeș-Bolyai a devenit o instituție de învățământ superior modernă, multiculturală, de tip european” (p. 1).
            Rubrica ,,Evenimente” revelează pentru cititorii fideli o samă de realizări locale: ,,Constantin Lucaci și Templul Culturii”, o cronică a vernisajului donației sculptorului local pentru capitala României. La momentul amintirii a fost prezent și marele actor Ion Caramitru.
            La Bocșa în oraganizarea Primăriei s-a desfășurat pe parcursul a două zile ,,Festivalul Aurelia Fătu Răduțu, ediția a XXIII-a”. Au fost prezenți 12 concurenți din Arad, Bacău, Caraș-Severin, Gorj, Sibiu și Timiș și soliști ai cântului bănățean: Ramona Vița, Carmen Popovici Dumbravă și Carmen Biruescu ș. a.. Marele Premiu a fost obținut de Adriana Maria Soreanu din județul Gorj.
            O manifestare la debut o reprezintă ,,Salonul Primăverii de Artă Plastică, ed. I, Bocșa, 2016”. La acest vernisaj organizat de Biblioteca Orășenească de la Bocșa au participat 6 artiști plastici între care amintim pe Gustav Ioan Hlinka.
            Regizorul Ioan Cărmăzan rămâne ,,vinovat” de un popas sărbătoresc minunat: ,,Promoția 1966 a Liceului Teoretic Bocșa, la aniversare!”. Întâlnirea a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată în biserica ortodoxă din Bocșa-Montană pentru profesorii și elevii plecați în veșnicie, ora de dirigenție în localul școlii și apoi picnicul în locația frecventată de elevii de acum 50 de ani.
            Un ultim eveniment la care am poposit este unul inedit ,,Concert de gală la Bocșa” susținut de grupul instrumental L՚Echo du Danube din Karlsruhe, Germania la mănăstirea SF. Ilie de la Izvor.
            Între colaboratorii acestui număr amintim selectiv pe prof. dr. Vasile C. Ioniță, cu un sondaj lingvistic ,,Ticurile verbale” și pe părintele Silviu Ferciug cu un medalion biobibliografic: ,,Dascălul și dirijorul Dimitrie Pruneș (1859-1929)”.

            Pentru toate cele menționate dar și pentru multe, multe alte reușite nesemnalate aici se cuvin mulțumiri managerului acestor inițiative de excepție distinsa doamnă a culturii bocșene Gabriela Șerban.