vineri, 4 august 2017

Slujitori și apărători ai Ortodoxiei bănățene

De curând Arhiepiscopia Timișoarei a editat un volum intitulat Slujitori și apărători ai Ortodoxiei bănățene, Editura Astra Museum, Sibiu ̸ Partoș, Timișoara, 2017, 374 p.. Cartea a apărut la inițiativa și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la întemeierea Mitropoliei Banatului.
            Având ca model o lucrare din perioada interbelică iscălită de Aurel Cosma jr., Bănățeni de altădată, Timișoara, 1933, cartea de față prezintă în 170 de medalioane: ierarhi, protopopi, profesori de teologie, monahi, preoți, unii cunoscuți, alții necunoscuți publicului larg până acum, dar și mireni care au sprijinit misiunea Bisericii: oameni politici, juriști, profesori, inițiatori de societăți culturale și sociale, medici. În rândurile volumului întâlnim pentru prima oară numele unor preoți ctitori de biserici alături de mărturisitori din timpul regimului comunist din România.
            Pentru cei cunoscuți din alte lucrări deja apărute de genul: Enciclopedia Ortodoxiei românești sau Dicționarul Teologilor Români, cartea de față aduce un plus de informații care nu au fost cuprinse la momentul apariției acestora, precum și fotografii ale celor monografiați cu acest prilej.

            Lucrarea a apărut în coordonarea P. On. Părinți Ionel Popescu, Zaharia Pereș și Marius Florescu, consultant științific fiind pr. prof. dr. Vasile V. Muntean, la care se adaugă și alți colaboratori: Nicolae Morar, Ioan Bude, Cosmin Panțuru, Gheorghe Sutac, Adrian Carebia, Valentin Bugariu precum și preoți și diaconi care au contribuit cu biografiile unor personaje din trecutul Bisericii bănățene.