miercuri, 8 mai 2019

Conferință preoțească de primăvară în protopopiatul Deta


          În Anul Omagial al Satului românesc, prima conferință preoțească din acest an a fost organizată și susținută în parohia Gătaia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și prin grija P. C. Părinte Călin Negrea, parohul bisericii cu hramul ,,Învierea Domnului” din localitate. În vremea când în Gătaia ființa Protopopiatul Ortodox în timpul existenței raionului Gătaia, aici au fost organizate și conferințele preoțești și de îndrumare misionară a clerului. Presa bisericească amintește de o Conferință Interconfesională pentru Pace susținută în 1956 de preotul Gheorghe Pleavă.
   Conferința cu tema: ,,Anul Omagial al Satului românesc (al primarilor, învățătorilor și primarilor gospodari)” a debutat cu slujba Te Deumului la deschiderea Adunărilor bisericești oficiată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Au slujit cu acest prilej P. C. Părinți Ioan Sălvan de la parohia Folea, Ciprian Boșca de la parohia Banloc și Călin Negrea de la parohia Gătaia.

   Prezidiul a fost format din P. S. Paisie Lugojanul, P. On. Părinte Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei și P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei. Conferința a fost pregătită și susținută de Preaonoratul Părinte Protopop și a vizat valoarea Satului românesc concretizată în etnografie și folclor, mai ales prin prezența Mântuitorului Iisus Hristos în satul biblic și spiritual în cel românesc. Pentru a-și întări argumentarea, conferențiarul a apelat la mărturii religioase și literare de netăgăduit: Părintele Iustin Pârvu, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Părintele Dumitru Stăniloae, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
  Patriarhul Românei într-o expunere arăta următoarele: ,,Astăzi, satul românesc este oarecum răstignit între idealizare nostalgică și abandonare practică, între identitate tradiţională și supraviețuire precară. Deși adevărații țărani muncesc din zori și până în noapte, în multe sate din România se practică o agricultură de subzistență, adică de supraviețuire, iar unele sate sunt depopulate şi chiar abandonate, încât dispar încet de pe harta României”.
      
   Preoții au vorbit despre situația satului bănățean pregătind medalioane a unor preoți, învățători și primari din satele Prototopiatului Deta. Astfel, P. C. Părinte pensionar Adam Rugaci a întărit faptul că problema majoră a satului o reprezintă astăzi depopularea. Părintele Rugaci a amintit de un bănățean uitat, născut la Murava: profesorul de muzică Gheorghe Lazăr; Ieremia Oancea de la parohia Moravița a prezentat viața și activitatea a doi profesori: Ofelia și Ioan Iucuț care au slujit Școala din Moravița în perioada anilor 1972-2007. Preotul Florin Groza de la parohia Jebel a ilustrat două personalități locale: protopopul Martin Șuboni și profesorul de teologie Vasile Loichița; preotul Emanuel Popescu de la parohia Ciacova i-a amintit pe protopopul Augustin Ghilezan și Dositei Obradovici. Părintele Ciprian Ene a mărturisit de preotul Crăciun Opre, paroh în Cinciș și ucenic al Părintelui Arsenie Boca.
    Prin osârdia preotului paroh Călin Negrea au fost organizate două expoziții: de fotografie intitulată ,,Icoana Satului românesc” și de tipărituri sătești: cărți și reviste. Fotografiile reprezită vatra satului românesc din 1931, iar publicațiile, volume monografice închinate unor așezări, instituții, reviste, personalități. Din cele 49 de exponate câteva tratează zona Deta: satele:  Birda, Gătaia, Ferendia, Livezile, Macedonia, Obad, Partoș, Petroman, parohia Colonia Gătaia, revista de cultură și religie rurală ,,Arhanghelul” din Birda, condeieri din Gătaia și Giroc între care Protopopul și scriitorul Mihail Gașpar (1881-1929). În cadrul revistelor – editate de Primărie, Biserică, Școală, Asociații Culturale – trei sunt din Protopopiat: ,,Lumină lină” (2007-2011), ,,Vatra satului” (Ferendia) și ,,Arhanghelul”.
   În partea a doua a întâlnirii au fost dezbătute probleme religioase și administrative întâlnite în slujirea pastorală la parohie.
    La final, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a mulțumit celor prezenți pentru prezența la această conferință. Iar părintelui Călin Negrea i se cuvin mulțumiri pentru organizarea fără cusur al acestui eveniment bisericesc-cultural local.