joi, 9 mai 2019

Premiul Special pentru elevii din Birda și Sîngeorge

   Copiii care s-au implicat în organizarea și realizarea proiectului catehetic ,,Dor de Vatră. Primarul, Preotul și Dascălul – Treimea satului tradițional românesc” formată din 20 de elevi, 3 profesori, 3 bibliotecari și 1 preot a obținut Premiul Special în cadrul Concursului Național Catehetic ,,Hristos: sufletul satului meu”, etapa județeană / eparhială.
        Realizat în perioada 20 decembrie 2018 – 11 martie 2019, proiectul catehetic a oferit comunității locale din Birda și Sângeorge în cadrul celor trei secțiuni: artistică, literară și multimedia evenimente care au vizat:
             1.      Omagierea satului românesc în activități educative;
             2.      Comemorarea unor personalități din lumea satului;
   3. Promovarea unor valori sătești: colinda religioasă și priceasna, plugușorul; mărțișorul, cântecul și portul popular;
    4. Prăznuirea unor sărbători ale sufletului românesc (Ziua Culturii Naționale, Unirea Principatelor).
      Proiectul a fost conceput și realizat de întreaga echipă și a vizat mai multe aspecte: de popularizare a sărbătorilor din această perioadă. Slujirea liturgică a fost completată de realizarea unor activități care au scos în priveliște mai multe aspecte: ,,Calendarul tradițional român”; contribuția lui Mihai Eminescu la cunoașterea satului românesc; serbarea Unirii Principatelor și a Sfinților Trei Ierarhi prin poezie, cântec, expoziție de carte, fotografică, cateheze care au dezbătut importanța domnitorului Cuza Voda la dezvoltarea satului românesc și a semnificației locului nașterii pentru Sfinții Trei Ierarhi. A fost vizionat filmul documentar ,,Pelerini în Capadocia Sfinților” realizat de Trinitas Tv.
      Tot în cadrul Concursului au fost comemorate personalități născute în sat: Mitropolitul Vasile Lazarescu la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice (21 februarie) și Patriarhul Iustin Moisescu la 109 ani de la naștere (5 martie). Cu acest prilej au fost oficiate Sfânta Liturghie urmată de slujbe de pomenire, cateheze în program power-point, expoziție de carte, fotografie și presă bisericească legată de această tematică. Tot cu acest prilej copiii au realizat două montaje de poezie și eseu: ,,Satul bănățean în perioada interbelică” în care a activat Vasile Lăzărescu și ,,Satul românesc și Biserica în perioada regimului comunist”, epocă în care a păstorit Patriarhul Iustin Moisescu.
        La sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici (9 martie) după Sfânta Liturghie a fost ținută o cateheză ,,Patriarhul Justin Moisescu și bisericile salvate de la demolare”. A fost vizionat în biserică filmul documentar : ,,Salvatorul bisericilor demolate” realizat de Trinitas Tv.
        Felicitări participanților!