sâmbătă, 11 mai 2019

Concurs de toacă la Voiteg


   Sâmbătă, 11 mai cu începere de la orele 11,00 s-a desfășurat Concursul tradițional de toacă de la Voteg. Ajuns la cea de-a IV-a ediție consecutivă în organizarea Asociației pentru Cultură și Tradiție ,,Ascoult” din Voiteg în colaborare cu Parohia Ortodoxă și Școala Gimnazială din localitate.
      Concursul a debutat cu slujba Tedeumului de mulțumire oficiată de P. C. Părinți Ioan Sălvan de la parohia Folea, Valentin Bugariu de la parohia Birda și Dragan Giorgiev de la parohia Voiteg.
   Anul acesta s-au înscris 12 concurenți reprezentând parohiile și școlile din Birda, Folea și Voiteg adăugându-se încă un participant: laureatul de anul trecut al Concursului care a susținut un recital între cele două etape ale întrecerii de anul acesta. Recitalul a fost susținut de Onea Sara.
    Probele de concurs au fost: bătutul toacei la toacă fixă și mobilă verificându-se elemente ale virtuozității interpretării: ritm, originalitate, măsură și viteză.
      În finala Concursului s-au calificat 5 concurenți: Bucșă Narcis, Constantin Adrian, Falcă Gabriel, Orășanu Alexandru și Weisz Markus.
   Juriul de anul acesta a fost compus din: Ec. Carmen Marcela Cazan, președintele Asociației Ascoult, prof. Camelia Fogaș, directorul Școlii Gimnaziale din Voiteg și P. C. Părinți Dragan Giorgiev, Ioan Sălvan și Valentin Bugariu. Acesta a decernat: trei premii (I, II, III), un premiu de popularitate și unul de originalitate a costumului popular. Au participat: Bucșă Narcis, Nenciu David, Orășanu Alexandru, Weisz Markus (Birda); Bălănescu Robert, Constantin Adrian, Lina Ionuț (Folea); Falcă Gabriel, Niță Silviu, Savin Andrei, Suciu Darius, Tuns Luca (Voiteg).
      În urma jurizării au fost acordate următoarele premii: Premiul I: Falcă Gabriel; Premiul al II-lea: Weisz Markus; Premiul al III-lea: Constantin Adrian; Premiul de Orginalitate a Costumului popular: Orășanu Alexandru și Premiul de Popularitate: Niță Silviu, ceilați participanți au primit Diplome de Participare.
   Toaca este în spiritualitatea ortodoxă vocea lui Dumnezeu și a slujitorilor Lui, care cheamă credincioșii la rugăciune. Doamna Carmen Marcela Cazan care ne-a relatat următoarele: ,,De patru ani, Asociația pentru Cultură și Tradiție <<Ascoult>>, organizează un conncurs de bătut toacă la care au participat atât copiii din comuna Voiteg cât și din comunele limitrofe. Toaca, un cântec al lemnului, ce marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic, ce marchează chemarea la rugăciune. Toaca, lemnul dătător de viață, a răsunat ritmic, prelung, puternic, duios… A fost un concurs duios!”.
   Felicitări organizatorilor, concurenților, coordonatorilor în realizarea acestui eveniment de rugăciune de tradiție românească.