joi, 6 iunie 2019

Pomenirea eroilor la Birda și Sîngeorge


   Joi, 6 iunie a fost prăznuită Înălțarea Domnului la cer și Ziua eroilor căzuți pentru libertatea, independența și unitatea poporului român. Cu acest prilej în Ajunul sărbătorii împărătești a fost oficiată Vecernia unită cu Litia, iar în ziua de Înălțare, Utrenia în biserica cu hramul ,,Nașterii Maicii Domnului” din parohia Birda. În biserica din filia Sîngeorge cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost săvârșită Sfânta Liturghie. Predica tematică a fost susținută de P. C. Părinte Valentin Bugariu care a vorbit celor prezenți de bucuria Înălțării așa cum a fost ea simțită de Fericitul Augustin.
   După otpustul Sfintei Liturghii a fost sfințită icoana Maicii Domnului Axionița care va veghea de acum din tronul Maicii Domnului pe toți credincioșii veniți la rugăciune. Tronul Născătoarei în bisericile ortodoxe e simbolul venerației, ce se dă sfintei Maici. În casa lui Dumnezeu ea își are tronul său de Maică, de protectoare a lumii și de mijlocitoare a cererilor pioase (Victor Aga, Simbolistica biblic și creștină. Dicționar Enciclopedic, Ed. Învierea, Timișoara, 2005, p. 391).

   După slujbele Utreniei și Sfintei Liturghii la Monumentele Eroilor din Birda și Sîngeorge a fost oficiată slujba parastasului pentru eroi. Elevii de la Școala Gimnazială din Birda, Școala Primară și Grădinița cu P. N. din Sîngeorge pregătiți de prof. Mihaela Coman, prof. Maria Dârpeș și prof. Ștefania Cercega au prezentat un frumos și bogat program patriotic compus din poezii și cântece adecvate momentului. Preșcolarii și elevii din Sîngeorge au realizat o planșă dedicată ,,Eroului necunoscut”.
   Au fost prezenți cu acest prilej de rugăciune la cele două biserici: oficialități locale: Sorinel Marcu, viceprimarul Comunei Birda, consilieri locali, angajați ai Primăriei, directorul Școlii Gimnaziale din Birda, profesori de la școlile și grădinițele din Birda și Sîngeorge, mai mulți credincioși.