luni, 24 iunie 2019

Ziua Internațională a Iei sărbătorită la Birda


   Luni, 24 Cireșar a fost sărbătorită Ziua Internațională a Iei, în parohia Birda, în ziua cinstirii Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. În Ajunul sărbătorii a fost oficiată Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia), a doua zi Sfânta Liturghie cu începere de la orele 9,30. Cu acest prilej a slujit în biserica din Birda, P. C. Părinte Dragan Giorgiev, de la parohia Voiteg însoțit de credincioși și credincioase.
         La momentul potrivit mai mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sîngele Domnului.
    Cuvântul de învățătură a fost pregătit și susținut de părintele Dragan Giorgiev, care i-a îmbiat pe cei credincioși să urmeze modelul credinței și jertfirii părinților Sfântului Prooroc Ioan.
       După otpustul Sfintei Liturghii a fost pregătit un program religios-patriotic, compus din pricesne și cântece patriotice interpretate de copiii: Ana Negrea, Denisa Scofran, Anamaria Cristina Giorgiev, Alexandru Orășanu și Gabriel Falcă.
    În prezentarea acestui moment sărbătoresc, P. C. Părinte Valentin Bugariu a împărtășit celor prezenți din semnificația trinitară a acestei zile: Nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Moldova și așezate la Suceava și pomenirea Sfântului Niceta de Remesiana, propovăduitorul Evangheliei pe ambele maluri ale Dunării, la sfârșitul veacului al IV-lea.
    Totodată vorbitorul a amintit de substratul sărbătoresc al zilei, când după calendarul țăranului român sunt prăznuite Sânzienele. Zeiță agrară care bagă bob spicului de grâu, dă miros plantelor de leac și vindecă bolile și suferințele oamenilor. După Sânziene scade lungimea zilelor și se măresc nopțile, iar cucul își încetează cântatul și în păduri apar licuricii.

    Ia românească dincolo de veșmânt prin bogăția de țesături și cromatică resprezintă o haină a bucuriei purtată de români începând cu sfinții reprezentați astfel: Sfânta Muceniță Filofteia de la Argeș, Sfântul Mucenic Ioan Valahul, Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș și Sfinții Martiri și mărturisitori năsăudeni: Atanasie, Vasile, Grigorie și Vasile.
   Tot pentru a marca acest eveniment special din istoria satului românesc a fost organizată o expoziție de costume populare și ii din colecția de costume ale copiilor Denisa Scrofan, Ana Negrea și Alexandru Orășanu. Credinciosul Florin Cohuț a adus un chintuș.
   La final au fost împărțite celor prezenți sânziene, iar copiii au fost recompensați cu coronițe.