sâmbătă, 15 august 2020

Preacinstirea Maicii Domnului la Birda



          Praznicul Adormirii Maicii Domnului încheie liturgic Postul Adormirii Maicii Domnului. Fiecare zi a fost o rugăcine sub forma unui Acatist sau Paraclis închinat Maicii lui Dumnezeu.
            În Ajunul Praznicului a fost săvârșită cu începere de la orele 16,00 Slujba Privegherii (Vecernia unită cu Litia și Utrenia). În cadrul Utreniei a fost oficiat Prohodul Maicii Domnului.
            La Praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost săvârșită de la orele 10,00 Sfânta Liturghie. În cadrul acesteia au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului mai mulți credincioși.
            Cuvântul de învățătură cu tema: ,,Maica Domnului în spiritualitatea creștină” a fost pregătit și susținut de preotul Valentin Bugariu, parohul locului. Vorbitorul a expus mărturiile Sf. Modest al Ierusalimului, Sf. Andrei Criteanul, Sf. Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschinul cu privire la Adormirea Maicii Domnului.
            În încheierea predicii a fost prezentată mărturia lui Epifanie Monahul și Preotul de la Mănăstirea Kallistratos din Constantinopol care la sfârșitul veacului al VIII-lea face un izbutit portret al Fecioarei Maria: ,,De statură era mijlocie, iar unii spun că era ceva peste cea mijlocie, pielea avea culoarea grâului, părul era blonziu, ochii frumoşi de culoarea alunii aurii, sprâncene negre, nasul drept, mâinile, degetele şi faţa lungi, plină de graţie şi frumuseţe dumnezeiască, neînfumurată, nesofisticată, neatrasă de moliciune, având o smerenie covârşitoare”[1]. Iar anii ei se numără aşa: la şapte ani au adus-o părinţii Domnului la Ierusalim, în templu a rămas şase ani şi jumătate; în casa lui Iosif şase luni până când a primit vestea cea bună a bucuriei a toată lumea, la cincisprezece ani a născut; cu fiul ei a fost treizeci de ani, care fac împreună cu ceilalţi patruzeci şi opt; după Înălţarea Fiului a fost în casa lui Ioan Teologul, în sfântul Sion, împreună cu el şi cu cei ce erau aici douăzeci şi patru de ani; care împreună cu ceilalţi fac şaptezeci şi doi de ani[2].
           



[1] Epifanie Monahul şi Preotul, Cuvânt despre viaţa Preasfintei…, în vol. Epifanie Monahul, Simeon Metafrastul, Maxim Mărturisitorul, Trei Vieţi bizantine ale Maicii Domnului, Ediția a II-a, trad. diac. Ioan I. Ică jr, Editura Deisis, Sibiu, 2007, p. 11.
[2] Epifanie Monahul şi Preotul, op. cit., p. 25.