duminică, 16 august 2020

,,Vatra satului” nr. 49 / 2020


   Cu prilejul hramul bisericii ortodoxe din Ferendia, ,,Adormirea Maicii Domnului” a apărut un nou număr al publicației rurale ,,Vatră satului” din localitate. Din cuprins am reținut ,,Editorialul” iscălit de prof. Ioan Traia care oferă un articol tematic și totodată de actualitate: ,,Hramul bisericii din Ferendia”. Autorul vorbeste de inmportanța hramului, de hramurile bisericii celei vechi, a capelei din cimitir și a actualei biserici și de semnificația acestuia pentru comunitatea parohială. Ca întărire a celor afirmate, prof. Ioan Traia se operește la cinstirea tradițională a hramului prin procesiune cu mare solemnitate a credincioșilor și clericilor prezenți. ,,Sărbătoarea era o reînnoire a sfințirii prin stropire cu apă sființită și a înconjurării de trei ori a bisericii, ca aducere aminte a actului târnosirii” (p. 1).
           Prof. Iosif Marius Circa realizează o cronică a pandemiei abia trecute: ,,Doar natura, ca forță divină, eliberează omul sufocat de atâtea încercări” și totodată un îndemn la redescoperirea naturii înconjurătoare. În cadrul abordorii, autorul se folosește de toate datele problemei: istoric, statistica îmbolnăvirilor dar și oferă remediile însănătoșirii.
          Preotul Tiberiu Dan Gherasim, parohul bisericii dăruiește credincioșilor o incursiune catehetică cu privire la ,,Cinstirea Maicii Domnului”. În cadrul articolului, autorul se oprește la cultul Maicii Domnului reflectat în evlavia credincioșilor, prima icoană a Maicii Domnului realizată de Sf. Evanghelist Luca, prezența Maicii Domnului în slujbele bisericești, iconografie și onomastică.
         Revista poate fi achiziționată de la biserica din Ferendia.