duminică, 16 august 2020

Ziua Națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor la Sângeorge, jud. Timiș


   Duminică, 16 august, au fost cinstiți în mod special Sfinții Martiri Brâncoveni în bisericile din Birda și Sângeorge, ale parohiei Birda. În cadrul Sfintei Liturghii la momentul predicii a fost creionată moștenirea cultural-artistică a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, martirizat împreună cu cei patru fii: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache, în 15 august 1714 la Istanbul.
   La biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorge a fost oficiat Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni, a fost susținută o cateheză tematică și s-a vizionat filmul documentar: ,,Epoca domnitorului Constantin Brâncoveanu: om de stat; ctitor de cultură și martir al credinței” realizat de Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române.
   În cateheza cu tema ,,Sfinții Martiri Brâncoveni și literatura religioasă românească”, preotul Valentin Bugariu a scos în priveliște câteva realizări excepționale ale Sfântului Constantin Brâncoveanu, ca sprijinitor al tiparului și a cărții bisericești
     Prima mare reușită a fost tipărirea pentru prima dată a Sfintei Scripturi în Țările Române, în 1688. Biblia de la București a apărut cu sprijinul ispravnicului (supraveghetorului) Constantin Brâncoveanu. În această calitate, a creat condițiile optime ale acestui lucru, aducând ediții rare al Scripturii, dicționare, lucrări lexicografice[1]. Ajuns domnitor al Țării Românești, Sf. Constantin Brâncoveanu a sprijinit tiparul și cartea românească, prin care a contribuit la unitatea limbii române.
  Filmul documentar a dezvelit alte ipostaze ale Sfinților Martiri Brâncoveni: politică externă și diplomație, biserică și palate domnești, artă (pictură, sculptură) și învățământ.


[1] Valentin Bugariu, Din pridvorul credinței (Studii, note și însemnări parohiale), Editura Hoffman, Caracal, 2019, p. 10.