duminică, 9 august 2020

Zi de sărbătoare în parohia Berecuța


   Duminica a IX-a după Rusalii a avut o însemnătate deosebită pentru credincioșii filiei Mănăstire a parohiei Berecuța, din protopopiatul Deta.
    La echinocțiul zilei a poposit în această localitate Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de Preaonoratul Părinte Arhid. Timotei Anișorac, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.
       Prilejul descinderii în mijlocul credincioșilor a Înaltului Ierarh l-a constituit punerea pietrei de temelie pentru noua biserică cu hramul ,,Pogorârea Sfântului Duh” din Mănăstire.
   Parohia Berecuța cu filia Mănăstire este păstorită de P. C. Părinte Zoran Milovanov care sprijinit de enoriași și autoritățile locale, județene și naționale a demarat lucrările pentru noua biserică.
        La această zi însemnată pentru istoria locală, Înaltpresfințitul Părinte Mitropolit Ioan și P. On. Părinte Arhid. Timotei Anișorac au fost așteptați de un sobor de preoți, compus din Preaonoratul Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei, P. C. Zoran Milovanov, parohul locului, P. Cuv. Protos. Serafim Grozăvescu de la Mănăstirea Cebza, P. Cuv. Protos. Nikon  Karicianac de la Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Mănăstire, P. C. Părinți Călin Negrea (parohia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Percosova) și Valentin Bugariu (parohia Birda).
       Au fost prezente oficialități locale: dl. Sorinel Marcu, viceprimarul Primăriei Birda, dl. Daniel Moisă, secretarul Primăriei, d-na. Ștefania Cercega și dl. Adrian Mitu, consilieri locali.
       Înaltpresfințitul Părinte Mitropolit Ioan a oficiat împreună cu soborul de clerici slujba care se face la punerea temeliei bisericii. În cuvântul de învățătură, ierarhul bănățean a vorbit despre însemnătatea bisericii pentru pentru localitate. Din vremea când a slujit Biserica Ortodoxă Română din Țara Sfântă a adus la reîntoarcerea în România mai multe vestigii ale credinței. Împreună cu placa care va aminti de ridicarea bisericii a fost așezată o piatră din Muntele Sinai.
      Sărbătoarea a fost îmbogățită de prezența copiilor îmbrăcați în frumoasele costume naționale românești precum și de prezența credincioșilor.