vineri, 30 octombrie 2020

Donație către Biblioteca Comunei Birda

 

   Parohia Birda a realizat o nouă donație de carte către Biblioteca Comunei Birda însumânnd 243 de volume și 33 de reviste. Aceste publicații acoperă mai multe domenii: literatură universală și română; diverse domenii științifice (Fizică, Informatică, istorie și critică literară); lexicografie; lucrări didactice și pedagogice și divertisment (Teatru, Film ș. a.).

    Între titlurile dăruite amintim selectiv câteva: Ionel Teodoreanu, Lorelei, Editura Eminescu, București, 1970; Gabriela V. Mnerie și colab., Elemente de matematici aplicate, statistică și econometrie, Editura Eurostampa, Timișoara, 2012; G. M. Zamfirescu, Maidanul cu dragoste, Editura Junimea, Iași, 1986; Thomas Mann, Alesul, Editura de Vest, Timișoara, 1991; Mircea Eliade, Șarpele, Editura V – V Press, Cluj-Napoca, 1991; I. Dumitriu – Snagov, India, Editura Sport-Turism, București, 1978; A. P. Cehov, Dramă la vânătoare, Editura Excelsior, Timișoara, 1993; Guy de Maupassant, O viață, Editura H, București, 1991; Giovanni Papini, Gog, Editura Univers, București, 1990; Schiller, Wallenstein (I), Editura pentru Literatură, București, 1969; Schiller, Wallenstein (II), Editura pentru Literatură, București, 1969; Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Patul lui Procust, Editura Eminescu, București, 1985; Mark Twain,  Bacnota de un milion de lire, Editura Excelsior, Timișoara, 1991; W. Scott, Ivanhoe, Editura Tineretului, București, 1956; Constantin Țoiu, Căderea în lume, Editura Cartea Românească, București, 1987; I. S. Turghieniev, În ajun, Editura pentru Literatură universală, București, 1969; Paulo Coelho, Veronica se hotărăște să moară, Editura Humanitas, București, 2003; Irina Panovf, Dicționar englez-român, Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1978.  


vineri, 23 octombrie 2020

Concursul de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” la Birda

 

   În fiecare an în organizarea Inspectoratului Județean Timiș și al Arhiepiscopiei Timișoarei se desfășoară Concursul Județean de Religie ,,Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” cu două etape: zonală și județeană.

 Anul acesta fiind situația sanitară impusă de existența virusului Sars - Cov – 2 Concursul s-a desfășurat la nivel de școală respectându-se Regulamentul Concursului pe anul 2020. Tema ,,Milostenia – fapta iubirii” a fost mărturisită prin: poezie religioasă, desen tematic și eseu. Au participat 8 elevi din clasele a IV-a și a VI-a pregătiți de prof. Doru Popa. Elevii: Noje Alexandra, Dușcaș Gabriela (poezie religioasă), Chereș Maria, Buzumurga Diana, Prună Sarah (desen), Noje Flavia, Marcu Alexandra, Pop Maria (eseu) au fost recompensați cu premii ce au constat în diplome și cărți pentru lectură.


vineri, 16 octombrie 2020

Ferendia sportivă

 

   Iată titlul unui noul volum apărut de curând la prestigioasa Editură Eurostampa din Timișoara. După monumentala monografie Ferendia. Satul de pe șapte coline, în 487 pag., trudită și iscălită de prof. Ioan Traia în 2017, același autor împreună cu doi colaboratori, Trandafir Leu și Trandafir Ostoia publică anul acesta un nou volum monografic dedicat satului natal, Ferendia sportivă, 141 p..

  Insolită și în același timp așteptată, Monografia tratează fenomenul sportiv din Ferendia, fotbal, lupte, box, columbofil. Autorii însă tratează fenomenul sportiv la nivel mondial, european, de țară, județ și sătesc consemnând reușitele echipelor de fotbal.

    În ,,Argument”-ul cărții, prof. Ioan Traia notează: ,,Ferendia este satul ce poartă povara unei istorii seculare, precum o definesc documentele cercetate cu luare-aminte și în care poți plonja pe verticală în cuprinsul anilor până în epoci în care irupe istoria, dormitează evenimente și te încearcă senzația unui cumul de vitalitate venit din adâncurile nebănuite, ce impun respect” (p. 6). Iată și vatra în care s-au plămădit strălucite evenimente culturale, religioase și sportive.

        Autorii în primul capitol ,,Fotbalul mondial” prezintă apariția și dezvoltarea fotbalului cu primele lui reguli apărute în 1848, primele cluburi, federații de fotbal și, cele dintâi întreceri (cupe, campionate), de la ,,jocul cu mingea (…) practicat pentru plăcere și distracție…” (p. 10) și până la industria fotbalului de astăzi.

       De la general la particular, autorii plonjează în istoria fotbalului autohton ilustrând cu informații și date statistice încropirea și apoi creșterea campionatului național inagurat după Marea Unire, în 1921. Până astăzi cele mai multe ediții de campionat au fost adjudecate de echipa bucureșteană Steaua cu 26 de reușite. Echipele Chinezul și Ripensia din Timișoara au obținut titlul de campion al României de 6 ori (1922-1927) și respectiv 4 ori (1933-1938).

      În plan european, Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni în ediția 1985-1986 și a fost vicecampioană în ediția 1988-1989.

      Un subcapitol este dedicat echipei naționale a României care a disputat primul meci în anul 1922 cu reprezentativa Iugoslaviei la Belgrad, meci terminat cu victoria românilor cu scorul de 2-1.  Reprezentativa României a participat la primul Campionat Mondial desfășurat în Uruguay în 1930. Aici reprezentativa tricoloră a învins echipa din Peru cu scorul de 3-1. Aici, Adalbert Dezsö, originar din Gătaia, a marcat primul gol al reprezentativei României la un turneu final în secunda ʼ50 (Cf. Valentin Bugariu, Gătaia. Monografie, Editura Sitech, Craiova, 2018, p. 204).

     Cea mai consistentă parte a acestei monografii este dedicată sportului sătesc în capitolul ,,Ferendia și Sportul”. În prologul acestui capitol, autorii amintesc de rolul binefăcător al sportului: ,,Pe această perioadă a vieții noastre și mai ales pentru generațiile de copii și tineret, sportul înseamnă doar sănătate și un mod reconfortant de a-ți putea petrece timpul liber, evitând statul prelungit în fața calculatorului; dar consider că sportul este și un instrument de educare foarte util” (p. 35).

    La sfârșitul perioadei interbelice, Ferendia a avut doi mari fotbaliști, Gheorghe Bobolea care a activat la echipa Ripensia și Pepi Andreaș la ,,Răsăritul” Oravița.

    Prin efortul celui dintâi fotbalist, ferengienii au prins gustul fotbalului, după Război echipa satului a avut tricouri roșii și juca meciuri cu cele din satele vecine, Clopodia și Fizeș. Echipa anilor ʼ60 a fost pregătită de Trandafir Ostoia, iar studentul Trandafir Leu a fost căpitanul acesteia. Echipa a primit un nume ,,Recolta” și a activat în campionatul sătesc, cu eforturi din partea sportivilor care navetau pentru meciuri cu bicicleta și apoi cu ,,celebra” bodroancă, o remorcă acoperită cu tablă tractată de un tractor, de contribuții banești ș. a.. În ediția de campionat din 1969-70, echipa din Ferendia s-a clasat pe locul III. Echipa a activat în campionatul sătesc până în anii ʼ90.

  După anul 1990 a fost reînființată echipa de fotbal ,,Viitorul” din Ferendia care a fost în 1998-1999, campioană și calificată în eșalonul fotbalistic următor.

  Lucrarea monografică Ferendia sportivă oferă cititorilor încă două documente: un dicționar al sportivilor (p. 96-111; 120-128) și opinii (p. 112-118).

  De remarcat că cei trei autori au fost angrenați în mișcarea sportivă, iar astăzi reușesc să ofere consătenilor, în special și bănățenilor, în general un crâmpei de activitate sportivă dintr-un sat bănățean ascuns, îndărătul a șapte coline asemenea Romei eterne și a Iașului culturii românești. Documentarea, fotografia, statistica, precum și omogenitatea scriiturii dau valoare acestui volum dedicat sportului.


joi, 15 octombrie 2020

,,Foaia Săcoșană” nr. 37 / 2020

 

   De curând a apărut un nou număr al publicației ,,Foaia Săcoșană” condusă de prof. Gheorghe Lungu, membru în Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat.

   Pe prima pagină, prof. Marius Terchilă semnaleză un eveniment editorial pentru publicistica sătescă, apariția cărții Gheorghe A. Lungu, Un bănățean deosebit, Editura Eurobit, Timișoara, 2020, un volum cu text și fotografie despre un paore bănățean special. Prof. Marius Terchilă, autorul acestor rânduri ne mărturisește despre cel sărbătorit: ,,L-am cunoscut personal pe Gheorghe A. Lungu, care m-a impresionat prin cunoașterea vieții, prin demnitate, prin talent, prin efortul de a învăța și de a da sens existenței” (p. 1).

    Tot din cuprins află sub forma unor scurte articole lucruri legate de istoria și administrația satului Sacoșu Mare: ,,Din istoria satului nostru”, ,,Cultură, ocupații și tradiții la Sacoșu Mare” (XVIII) de Petru Drăgan, racordarea sătenilor la rețeaua de apă, intabularea gratuită a proprietăților și deschiderea noului an școlar.

       Ing. Vasile Iacob pe parcursul a două articole amintește cititorilor de regulile existente în Gospodăria Agricolă Colectivă dar și de înțelepciunea practică a bănățenilor de ieri, iar Alina Maria Cheiaua ne istorisește despre ,,Un cărturar de altădată – Badea Cârțan (1849-1911)”.


,,Bocșa Culturală”, nr. 110 / 2020


    A apărut un nou număr al revistei Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin. Din sumarul acestui număr, din rubricile permanente găsim interesante articole care definesc mișcarea culturală și religioasă din oraș.

      Într-un consistent prolog ,,Vacanță în pandemie” deschis de Gabriela Șerban, managerul bibliotecii și redactorul revistei și continuat de alți colaboratori, Vasile Bogdan, Mia Rogobete, Roxana Novacovici găsim gânduri, trăiri, inițiative întreprinse în vara acestui an, sub presiunea temutului virus.

     Rubrica ,,Evenimente” oferă cititorilor un buchet de realizări culturale și religioase din viața orașului. Prima dintre acestea este cartea ing. Victor Creangă, Trei secole de metalurgie pe Valea Bârzavei (1719-2019), Editura Tim, Reșița, 2020 lansată la Biblioteca Germană ,,Alexander Tietz” din Reșița. Cu acest prilej au rostit cuvinte de felicitare personalități din cultura Caraș-Severinului: Marcu Deleanu, Gheorghe Jurma, Ada D. Cruceanu, Gabriela Șerban, Sabin Păutza, Erwin Iosef Țigla.

        Același eveniment istoric este prezentat de prof. Mihai Vișan și preotul Daniel Crecan în volumul: Istorie și administrație la Bocșa multiseculară. Itinerarul metalurgiei bocșene la tricentenar, ediția a III-a, Editura David Press Print, Timișoara, 2019, care a fost lansat tot sub auspiciile Bibliotecii Germane din Reșița.

      O altă veste bună adusă de Gabriela Șerban este cea din vatra bisericească a parohiei din Bocșa Română și anume o lucrare de restaurare a bisericii cu hramul ,,Sf. Ier. Nicolae” zidită în 1750. Alte două evenimente sunt: ,Concursul de creație religioasă ,,Gânduri către Dumnezeu” realizat de Biblioteca Orășenească din Bocșa și prăznuirea hramului ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Bocșa Română păstorită de preotul Valentin Costea.

     În rubrica In memoriam este redat un medalion biografic al preotului Ioan Lupinca, parohul Vasiovei timp de mai bine de 30 de ani (1952-1984). Autorul acestui medalion, Gabriela Șerban și-a propus și realizat o pagină de istorie bisericească locală atât de necesară pentru cunoașterea trecutului comunității de aici. Absolvent al Academiei Teologice din Caransebeș, cu licență în teologie la Facultatea de Teologie din Cernăuți, Ioan Lupinca a fost preot în Greoni, Sacoșu Mare și Vasiova, cu o detenție politică (1948-1951) și a avut realizări pastorale și administrative remarcabile pentru parohia din Vasiova.

   Tot în cuprinsul revistei cititorii pot găsi și alte rubrici: ,,Dialoguri”, ,,Dascăli de frunte”, ,,Povestea vorbei”, ,,Să vorbim corect românește!”, pagini de literatură și știri culturale.

   Felicitări truditorilor Bibliotecii din Bocșa, redactorului-șef Gabriela Șerban care prin revistă a reușit să dea orașului, Banatului și țării o revistă culturală de certă valoare!



duminică, 11 octombrie 2020

Taina Sfântului Maslu în parohia Percosova

 

   În Duminica a XXI-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de obște în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Percosova.

   Săvârșirea acestei Sfintei Taine a încununat prin rugăciune împlinirea a cinci ani de activitate preoțească a părintelui paroh Sebastian Andrei Petrescu care a fost felicitat cu această ocazie de către credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.

   La Taina Sfântului Maslu au slujit P. On. Părinte Ioan Prisăcean, protopopul Detei și P. C. Părinți Valentin Bugariu (parohia Birda), Ioan Mircea Toie (Timișoara – Calea Lugojului), Călin Negrea (parohia Gătaia), Cristian Băican (parohia Bazoșu Vechi), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia) și Sebastian Andrei Petrescu, parohul locului.

   Cuvântul de învățătură a fost susținut de P. On. Părinte Protopop care a tâlcuit prima pericopă evanghelică de la Sfântul Apostol și Evaghelist Luca (5, 25-27).

     S-au bucurat de rugăciunea comună și de eloungere mai mulți credincioși din parohie, din filia Butin, precum și din parohiile vecine.


duminică, 4 octombrie 2020

Taina Sfântului Maslu la Birda

 

   În Duminica a XIX-a după Rusalii a fost oficiată Taina Sfântului Maslu în biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” din parohia Birda.

   Cu acest prilej a slujit P. On. Păr. Ioan Prisăcean, protopopul Detei și P. C. Părinți Zoran Milovanov (parohia Berecuța), iconom Dragan Giorgiev (parohia Voiteg), Călin Negrea (parohia Gătaia), Sebastian Andrei Petrescu (parohia Percosova), Tiberiu Gherasim (parohia Ferendia) și Valentin Bugariu, parohul locul.

     Cuvântul de învățătură ocazional a fost susținut de Preaonoratul Părinte Protopop care a îndemnat pe cei prezenți să se împărtășească din harul Sfintelor Taine dar să păstreze normele sanitare cerute pentru păstrarea sănătății.

         S-au bucurat de rugăciunea comună și de eleoungerea cu untdelemn sființit mai mulți credincioși din parohie și filia Sângeorge, precum și din parohiile vecine: Berecuța, Deta, Gătaia, Sculea și Voiteg.