joi, 15 octombrie 2020

,,Foaia Săcoșană” nr. 37 / 2020

 

   De curând a apărut un nou număr al publicației ,,Foaia Săcoșană” condusă de prof. Gheorghe Lungu, membru în Asociația Publiciștilor Presei Rurale din Banat.

   Pe prima pagină, prof. Marius Terchilă semnaleză un eveniment editorial pentru publicistica sătescă, apariția cărții Gheorghe A. Lungu, Un bănățean deosebit, Editura Eurobit, Timișoara, 2020, un volum cu text și fotografie despre un paore bănățean special. Prof. Marius Terchilă, autorul acestor rânduri ne mărturisește despre cel sărbătorit: ,,L-am cunoscut personal pe Gheorghe A. Lungu, care m-a impresionat prin cunoașterea vieții, prin demnitate, prin talent, prin efortul de a învăța și de a da sens existenței” (p. 1).

    Tot din cuprins află sub forma unor scurte articole lucruri legate de istoria și administrația satului Sacoșu Mare: ,,Din istoria satului nostru”, ,,Cultură, ocupații și tradiții la Sacoșu Mare” (XVIII) de Petru Drăgan, racordarea sătenilor la rețeaua de apă, intabularea gratuită a proprietăților și deschiderea noului an școlar.

       Ing. Vasile Iacob pe parcursul a două articole amintește cititorilor de regulile existente în Gospodăria Agricolă Colectivă dar și de înțelepciunea practică a bănățenilor de ieri, iar Alina Maria Cheiaua ne istorisește despre ,,Un cărturar de altădată – Badea Cârțan (1849-1911)”.