joi, 15 octombrie 2020

,,Bocșa Culturală”, nr. 110 / 2020


    A apărut un nou număr al revistei Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea” din Bocșa, jud. Caraș-Severin. Din sumarul acestui număr, din rubricile permanente găsim interesante articole care definesc mișcarea culturală și religioasă din oraș.

      Într-un consistent prolog ,,Vacanță în pandemie” deschis de Gabriela Șerban, managerul bibliotecii și redactorul revistei și continuat de alți colaboratori, Vasile Bogdan, Mia Rogobete, Roxana Novacovici găsim gânduri, trăiri, inițiative întreprinse în vara acestui an, sub presiunea temutului virus.

     Rubrica ,,Evenimente” oferă cititorilor un buchet de realizări culturale și religioase din viața orașului. Prima dintre acestea este cartea ing. Victor Creangă, Trei secole de metalurgie pe Valea Bârzavei (1719-2019), Editura Tim, Reșița, 2020 lansată la Biblioteca Germană ,,Alexander Tietz” din Reșița. Cu acest prilej au rostit cuvinte de felicitare personalități din cultura Caraș-Severinului: Marcu Deleanu, Gheorghe Jurma, Ada D. Cruceanu, Gabriela Șerban, Sabin Păutza, Erwin Iosef Țigla.

        Același eveniment istoric este prezentat de prof. Mihai Vișan și preotul Daniel Crecan în volumul: Istorie și administrație la Bocșa multiseculară. Itinerarul metalurgiei bocșene la tricentenar, ediția a III-a, Editura David Press Print, Timișoara, 2019, care a fost lansat tot sub auspiciile Bibliotecii Germane din Reșița.

      O altă veste bună adusă de Gabriela Șerban este cea din vatra bisericească a parohiei din Bocșa Română și anume o lucrare de restaurare a bisericii cu hramul ,,Sf. Ier. Nicolae” zidită în 1750. Alte două evenimente sunt: ,Concursul de creație religioasă ,,Gânduri către Dumnezeu” realizat de Biblioteca Orășenească din Bocșa și prăznuirea hramului ,,Adormirea Maicii Domnului” din parohia Bocșa Română păstorită de preotul Valentin Costea.

     În rubrica In memoriam este redat un medalion biografic al preotului Ioan Lupinca, parohul Vasiovei timp de mai bine de 30 de ani (1952-1984). Autorul acestui medalion, Gabriela Șerban și-a propus și realizat o pagină de istorie bisericească locală atât de necesară pentru cunoașterea trecutului comunității de aici. Absolvent al Academiei Teologice din Caransebeș, cu licență în teologie la Facultatea de Teologie din Cernăuți, Ioan Lupinca a fost preot în Greoni, Sacoșu Mare și Vasiova, cu o detenție politică (1948-1951) și a avut realizări pastorale și administrative remarcabile pentru parohia din Vasiova.

   Tot în cuprinsul revistei cititorii pot găsi și alte rubrici: ,,Dialoguri”, ,,Dascăli de frunte”, ,,Povestea vorbei”, ,,Să vorbim corect românește!”, pagini de literatură și știri culturale.

   Felicitări truditorilor Bibliotecii din Bocșa, redactorului-șef Gabriela Șerban care prin revistă a reușit să dea orașului, Banatului și țării o revistă culturală de certă valoare!