vineri, 16 octombrie 2020

Ferendia sportivă

 

   Iată titlul unui noul volum apărut de curând la prestigioasa Editură Eurostampa din Timișoara. După monumentala monografie Ferendia. Satul de pe șapte coline, în 487 pag., trudită și iscălită de prof. Ioan Traia în 2017, același autor împreună cu doi colaboratori, Trandafir Leu și Trandafir Ostoia publică anul acesta un nou volum monografic dedicat satului natal, Ferendia sportivă, 141 p..

  Insolită și în același timp așteptată, Monografia tratează fenomenul sportiv din Ferendia, fotbal, lupte, box, columbofil. Autorii însă tratează fenomenul sportiv la nivel mondial, european, de țară, județ și sătesc consemnând reușitele echipelor de fotbal.

    În ,,Argument”-ul cărții, prof. Ioan Traia notează: ,,Ferendia este satul ce poartă povara unei istorii seculare, precum o definesc documentele cercetate cu luare-aminte și în care poți plonja pe verticală în cuprinsul anilor până în epoci în care irupe istoria, dormitează evenimente și te încearcă senzația unui cumul de vitalitate venit din adâncurile nebănuite, ce impun respect” (p. 6). Iată și vatra în care s-au plămădit strălucite evenimente culturale, religioase și sportive.

        Autorii în primul capitol ,,Fotbalul mondial” prezintă apariția și dezvoltarea fotbalului cu primele lui reguli apărute în 1848, primele cluburi, federații de fotbal și, cele dintâi întreceri (cupe, campionate), de la ,,jocul cu mingea (…) practicat pentru plăcere și distracție…” (p. 10) și până la industria fotbalului de astăzi.

       De la general la particular, autorii plonjează în istoria fotbalului autohton ilustrând cu informații și date statistice încropirea și apoi creșterea campionatului național inagurat după Marea Unire, în 1921. Până astăzi cele mai multe ediții de campionat au fost adjudecate de echipa bucureșteană Steaua cu 26 de reușite. Echipele Chinezul și Ripensia din Timișoara au obținut titlul de campion al României de 6 ori (1922-1927) și respectiv 4 ori (1933-1938).

      În plan european, Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni în ediția 1985-1986 și a fost vicecampioană în ediția 1988-1989.

      Un subcapitol este dedicat echipei naționale a României care a disputat primul meci în anul 1922 cu reprezentativa Iugoslaviei la Belgrad, meci terminat cu victoria românilor cu scorul de 2-1.  Reprezentativa României a participat la primul Campionat Mondial desfășurat în Uruguay în 1930. Aici reprezentativa tricoloră a învins echipa din Peru cu scorul de 3-1. Aici, Adalbert Dezsö, originar din Gătaia, a marcat primul gol al reprezentativei României la un turneu final în secunda ʼ50 (Cf. Valentin Bugariu, Gătaia. Monografie, Editura Sitech, Craiova, 2018, p. 204).

     Cea mai consistentă parte a acestei monografii este dedicată sportului sătesc în capitolul ,,Ferendia și Sportul”. În prologul acestui capitol, autorii amintesc de rolul binefăcător al sportului: ,,Pe această perioadă a vieții noastre și mai ales pentru generațiile de copii și tineret, sportul înseamnă doar sănătate și un mod reconfortant de a-ți putea petrece timpul liber, evitând statul prelungit în fața calculatorului; dar consider că sportul este și un instrument de educare foarte util” (p. 35).

    La sfârșitul perioadei interbelice, Ferendia a avut doi mari fotbaliști, Gheorghe Bobolea care a activat la echipa Ripensia și Pepi Andreaș la ,,Răsăritul” Oravița.

    Prin efortul celui dintâi fotbalist, ferengienii au prins gustul fotbalului, după Război echipa satului a avut tricouri roșii și juca meciuri cu cele din satele vecine, Clopodia și Fizeș. Echipa anilor ʼ60 a fost pregătită de Trandafir Ostoia, iar studentul Trandafir Leu a fost căpitanul acesteia. Echipa a primit un nume ,,Recolta” și a activat în campionatul sătesc, cu eforturi din partea sportivilor care navetau pentru meciuri cu bicicleta și apoi cu ,,celebra” bodroancă, o remorcă acoperită cu tablă tractată de un tractor, de contribuții banești ș. a.. În ediția de campionat din 1969-70, echipa din Ferendia s-a clasat pe locul III. Echipa a activat în campionatul sătesc până în anii ʼ90.

  După anul 1990 a fost reînființată echipa de fotbal ,,Viitorul” din Ferendia care a fost în 1998-1999, campioană și calificată în eșalonul fotbalistic următor.

  Lucrarea monografică Ferendia sportivă oferă cititorilor încă două documente: un dicționar al sportivilor (p. 96-111; 120-128) și opinii (p. 112-118).

  De remarcat că cei trei autori au fost angrenați în mișcarea sportivă, iar astăzi reușesc să ofere consătenilor, în special și bănățenilor, în general un crâmpei de activitate sportivă dintr-un sat bănățean ascuns, îndărătul a șapte coline asemenea Romei eterne și a Iașului culturii românești. Documentarea, fotografia, statistica, precum și omogenitatea scriiturii dau valoare acestui volum dedicat sportului.