joi, 19 noiembrie 2020

Sfeșnicul” nr. 2 / 2020

 

   


   De curând a apărut un nou număr al revistei ,,Sfeșnicul”. Editată de Parohia și Școala Gimnazială din Mașloc în cuprinsul a 24 de pagini oferă cititorilor un variat și bogat sumar. Editorialul acestui număr ,,Copii, dascălii și părinți ai copiilor din învățământul preuniversitar privat” este iscălit de prof. Aura Codruța Danielescu.

   Ne-au reținut atenția două documentare realizate de Alina Sorina Spineanu, ,,Străvechea tradiție a colindatului” și de prof. Vandana Cotoc, ,,Izvoare documentare care atestă localitatea Mașloc”. Din cel de-al doilea articol aflăm că localitatea este menționată documentar din anul 1326 și că a fost locuită în toate perioadele istorice din trecutul Banatului. În vremea stăpânirii habsburgice, satul a fost colonizat cu etnici germani care au botezat așezarea cu un nou nume ,,Bumenthal”, adică ,,Satul florilor”.

  Tot din cuprinsul revistei aum remarcat un studiu de specialitate realizat de prof. Marina Pavlovici Pătruț, ,,Cadrul conceptual, stadiul actual și tendințe privind educația copiilor cu cerințe educative speciale” în care autorul tratează pluridisciplinar stituația educației speciale.

     Prof. Livia Ghighlicea printr-o prezentare de carte îmbie pe cei mai mici cititori ai publicației în cuprinsul unei cărți fascinante: Cartea cu Apolodor a lui Gellu Naum. Tot în acest număr se mai refăsesc incursiuni religioase și misionare creștine, creații personale ale elevilor (eseu, biografii a unor sfinți), știri ș. a..

        Revista poate fi consultată la Parohia Ortodoxă din Mașoc și la Școala Gimnazială din localitate.